Hírek

A kerecsensólymot választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén az év madarának

2024. január 11., 19:55

A kerecsensólymot választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén az év madarának. Ragadozó, nem épít fészket, hanem másokét foglalja el, de az ember készítette alumínium ládákkal is megelégszik. A fajnak kultúrtörténeti jelentősége is van.

A kerecsensólymot választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén az év madarának

A kerecsensólyom szárnyai hegyesek, farktollai hosszúak. Sebes szárnycsapásokkal repül, hangja jellegzetes, különösen fészkelési időszakban. Eurázsiai elterjedésű madárfaj, Ausztriától a Távol- Keletig húzódik az élőhelye. A nyílt, füves puszták ragadozó madara, de újabban mezőgazdasági területeken is előfordul, ha megtalálja kedvenc táplálékait. Kisebb rágcsálókat, galambot, seregélyt fogyaszt, de akár fácánra is vadászik. Vas vármegyében nem jellemző a jelenléte.

Gyurácz József - elnök, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Vármegyei Csoportja

“Az élőhely jellegéből adódóan Magyarországon jelenleg Kisalföldön, illetve az Alföldön találkozhatunk vele. Vas megye területe ebből a szempontból nem kedvező terület, hiszen a kerecsensólyom mondhatjuk, hogy nem fészkel, tudomásunk szerint mindössze egy fészkelése volt valaha Bajánsenye környékén, viszont az országos állománynak a gyarapodása következtében, ami egy aktív természetvédelmi munka eredménye, amit a Magyar Madártan és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti parkokkal közösen végez, ennek köszönhetően a vonuló példányokkal azért Vas megyében is találkozhatunk.”

A kerecsensólyomnak kultúrtörténeti jelentősége is van.

Gyurácz József - elnök, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Vármegyei Csoportja

“A magyarok ősi kultúrájában, eredetmondáiban is nagyon gyakran megjelenik a kerecsensólyom, mint turulmadár, gondoljunk itt például az Emese Álmára, és ennek következtében kerülhetett például Attila pajzsára a kerecsensólyom vagy példáult az Árpád-ház címerében is szerepel. A turulmadár kutatása nagy hagyományra vezethető vissza, és a legutóbbi kutatások is azt erősítik, hogy a turulmadár a kerecsensólyomnak a kelet ázsiai elsősorban az altáj hegységben élő alfaja lehetett.”

Az év madarát korábban az interneten lehetett szavazással kiválasztani, három jelölt közül. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 50 éves jubileuma alkalmából idén az elnökség választotta ki a kerecsensólymot, így egy éven át erre a fokozottan védett fajra irányul a figyelem.