Hírek

A keresztény Nagyhét

2019. április 23., 13:43

Krisztus feltámadásával legyőzte a halált és megmutatta, hogy az emberi életnek van oka, célja, távlata. Húsvétot, Jézus Krisztust halálból való feltámadását ünnepelték a keresztények az elmúlt napokban.

A keresztény Nagyhét

Nagycsütörtök délelőtt az olajszentelési szentmise vezette be a hívőket a szent három nap ünneplésébe. Székely János megyéspüspök együtt misézett az egyházmegye papságával, akik megújították a szenteléskor tett ígéreteiket.

A szentmise keretében megszentelték a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a krizmát.

Csütörtökön este Jézus és tanítványainak utolsó vacsorájára emlékeztek a keresztények. A szertartás során lábmosást végeztek - ez azt az alázatot fejezte ki, amelyet Jézus mutatott követőinek.

Pénteken délután 3 órakor, Krisztus kereszthalálára emlékeztek a hívek. Meghallgatták a passiót, a kereszthódolattal pedig nemcsak gyászukat fejezték ki, hanem megvallották: Isten végtelen szeretetéből mindenki részesül, megkülönböztetés nélkül.

Este az Óperint utcai hídtól a Kálvária-templomig keresztutat jártak a szombathelyiek.

Szombaton este a tűzszenteléssel, és a húsvéti gyertya meggyújtásával vette kezdetét a húsvéti vigília szertartása.

Elhangzott a húsvéti örömének, a feltámadást hirdetve. Újra fénybe borult a templom, megszólaltak a nagypénteken elnémult harangok, és az orgona. A hívek megújították keresztségi fogadalmukat, szentelt vízzel hintette meg őket Székely János megyéspüspök. A szentmisét körmenet és a húsvéti ételek megáldása zárta.

Húsvétvasárnapi prédikációjában Székely János arra buzdította a híveket, hogy legyenek hiteles keresztények és adják tovább a hitet, mint életük legnagyobb kincsét.

Dr. Székely János megyéspüspök
Húsvétkor azt ünnepeljük, hogy a világ szeretetből van. Ez a forrás, alleluja, öröm és fény, ami az emberi életet igazán be tudja tölteni. Kérjük, hogy midig táplálkozhassunk ebből a forrásból, lássuk létünk végső távlatát, átélhessük, hogy a mennyország, legalább pillanatokra leköltözik a Földre.

A nagyheti szertartásokról készült részletes összefoglalók megtekinthetők a Szombathelyi Egyházmegye honlapján.