Hírek

A költségvetés tervezetét ismertették

2020. február 14., 15:10

Az egészségügy, az oktatás és a szociális terület lesz az idei költségvetés fő nyertese - hangzott el a városvezetők pénteki sajtótájékoztatóján, ahol a 2020-as büdzsé tervezetét ismertették. A bevételi főösszeg 31 milliárd forint. 2,2 milliárd jut az útfelújítási alapba, kidolgozták a háziorvosi életpályamodellt, és inkább a szabadidősportot támogatják az élsporttal szemben.

A költségvetés tervezetét ismertették

Elkészült a város 2020-as költségvetésének tervezete, ami még módosítható, de jó kiindulási alap, és tükrözi a városvezetés szándékait - kezdte a tájákoztatót Nemény András. A legtöbb plusz forrást a humán ágazatok kapják. 74 millió forint értékű modellprogramot dolgoztak ki az orvoshiány enyhítésére.

László Győző - alpolgármester
"Azt szerettük volna elérni, hogy vonzó dolog legyen Szombathelyen háziorvosnak lenni, azt gondolom, ez sikerült. Kidolgoztunk egy olyan modellt, ami három pillérből áll, az egyik a praxis megszerzését, a másik a megtartását, míg a harmadik a továbbadását támogatja."

Praxis vásárláshoz 10 millió forintot ad az önkormányzat, ha az orvos vállalja, hogy legalább hat évig Szombathelyen dolgozik. A 15. jubileumi évtől kezdve ötévente jutalmat osztanak az orvosoknak, a nyugdíjba vonuló doktorok pedig 4 millió forintra jogosultak, ha maguk keresik meg az utódukat. Szeptembertől nem vállalja tovább a mentőszolgálat az orvosi ügyelet szervezését, el kell kezdeni az új rendszer kidolgozását. 22 millió forint jut a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére: az intézmények több gyógypedagógust és pszichológust almalmazhatnak. 50-50 millió forintot szánnak  szociális kiadásokra és a közösségi bérlakás-rendszer kialakítására. Megállapodtak arról, hogy a város 200 millió forint támogatást fizet az ELTE-nek. 87 millió forintot szánnak járdák és kerékpárutak fenntartására, és betervezték az alkonykapcsolók telepítésének költségét is. A Kulturális és Civil Alap összege 20 millióra emelkedik, tízmillió forint jut a Nyitott Városháza programra és egy nagyszabású Fő téri rendezvényre. Jóval többet költenek parkfenntartásra.

Horváth Soma - alpolgármester
"Akciótervet készíttetünk a jelenlegi parkfenntartási vezetővel és a városi főkertésszel, ebből az látszik, hogy bővíthető a személyi állomány, és régóta esedékes eszközfejlesztésre lenne szükség, hogy hatékonyabban tudjon működni. Ezért az új városvezetés a költségvetés tervezetében 90 millió forinttal többet szeretne szánni a parkfenntartásra."

60 millió forinttal több jut sporttámogatásokra, de más elosztásban, mint eddig: a nagy egyesületeket igyekszik rábírni az önkormányzat, hogy a piacról szerezzenek szponzorokat.

Horváth Attila - alpolgármester
"Sportra mint egészségmegőrzésre tekintünk, ennek megfelelően az amatőröket, a piciket, akik tényleg hétvégente, délutánonként összejárnak egy kicsit mozogni, focizni, bármit sportolni, azoknak akarjuk a támogatást nyújtani, hogy picit könnyebb legyen ezeket a sporttevékenységet végezni."

A költségvetés tervezését nehezíti, hogy még nem látják tisztán az állami támogatásokat. 2,6 milliárdot tesz ki a szolidaritási adó és a normatíva-elvonás, valamint a kormányzat nem biztosít fedezetet a kötelező béremelés évi 250 milliós költségéhez a közszférában. Bár a város iparűzési adóbevétele megközelíti a tízmilliárd forintot, nem tudni, ebből az állam mennyit vesz majd el.