MNB
MNB - 2

Hírek

A könyvhét szervezői a gyerekekre is gondoltak, sok program nekik szólt

2012. június 07., 18:17

A Berzsenyi- és az egyetemi könyvárban óvodásokat és általános iskolásokat vártak felolvasásokra, verses-játékos foglalkozásokra, és aki akart, kedvenc könyvéből olvashatott társainak.

A könyvhét szervezői a gyerekekre is gondoltak, sok program nekik szólt

"Juliska megosztotta a kenyerét Jancsival, aki a magáét elszórta az úton. Ismét elálmosodtak.13:36"

Egyszerre látták és hallották Jancsi és Juliska meséjét a gyerekek a papírszínházban. A Savaria Egyetemi Központ könyvtárában óvodás csoportokat láttak vendégül. A legtöbben még nem tudnak olvasni, de kedvenc meséje mindenkinek van.

"Piroska és a farkas. - A három kismalac. - Nekem is a kis herceg."

"Nekem mindig este apa szokott mesélni, meg a testvéremnek is apa szokott."

A nagyobb gyerekek egymásnak olvastak.

"Cortez belekepaszkodott az ablakkeretbe, majd fölkelt és kiállt az ablakba."

A legkedvesebb könyvéből hozott mindenki egy-egy érdekes vagy humoros részletet.

Doktorics Éva
Én ha tehetem, hetente szeretek olvasni, sőt naponta, mert szerintem jobbak a könyvek, mint a filmek, mert én tudom elképzelni, és a szókincsemet is bővíti.

"Szombathelyen van szerintetek búbos vöcsök? - Nincs!!! - Nincs? Pedig van."

A Tüskevárban szereplő madarakat sorolták a gyerekek a Berzsenyi Könyvtárban. Kutatók, tudósok, hivatásuk elismert képviselői hozták el kedvenc gyermekkori olvasmányukat.

Dr. Gyurácz József ornitológus
Amikor én ilyen eleven suttyó kölyök voltam, akkor szintén olvastam ezeket a történeteket, nem lehetett engem mással lekötni, mint focival vagy az erdő-mező és a rét járásával és fára mászással, és ezért Fekete István könyvei rám nagy hatással voltak.

A tapasztalatok szerint főleg azok a gyerekek olvasnak, akik otthon is ezt látják. Az ismeretterjesztő irodalmat azonban már nem a könyvtárban keresik, ide az olvasás öröméért járnak. A mostani kedvencek Berg Judit vagy Balázs Ágnes történetei, a nagyobbak inkább a fantasy-könyveket szeretik.

Pallósiné dr.Toldi Márta igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Kellenek a csodák a mai gyerekeknek is, és azok a csodák, amik nem a Tv-n vagy az interneten elérhetők, hanem saját maguk alkotják meg azokat a belső képeket vagy rajzolják le.

A könyvheti programok keretében közös olvasás, irodalmi játékok és zenei élmények várják a gyerekeket a Fő téren pénteken és szombaton is.