Hírek

A korund - ismertebb nevén a rubin - lett az év ásványa 2024-ben

2024. január 18., 22:33

A korund - ismertebb nevén a rubin - lett az év ásványa 2024-ben. Az év ősmaradványának a gyapjas mamutot választották, míg az ipari nyersanyagok kategóriájában a recski rézércre szavaztak a legtöbben. A Magyar Földtani Társaság minden évben három jelöltet állít kategóriánként, és a legtöbb voksot kapott változatokra irányul a figyelem egy éven át. A vasszécsenyi Ásványmúzeum gyűjteményében mindegyik kategóriagyőztes megtekinthető.

A korund - ismertebb nevén a rubin - lett az év ásványa 2024-ben

A Magyar Természettudományi Múzeum Földtudományos Forgatag elnevezésű rendezvényén vált véglegessé, hogy 2024-re melyik ásvány, fosszília és ipari nyersanyag kapta a legtöbb szavazatot, de több korábbi szakmai rendezvényen is voksolhattak az érdeklődők. Vasszécseny Ásványmúzeumában 2020 óta minden évben elkülönített vitrinben ékeskednek az aktuális győztesek - idén külön asztalon csodálhatják meg a látogatók a különlegességeket.

Pődör György - mérnök-tanár, ásványgyűjtő

“A szavazásokra rengeteg alkalom adódott a különböző kiállításokon, rendezvényeken, amik a föld-tudományokkal voltak kapcsolatban, de még a nemzetközi ásvány-börzéken is a szavazatokat elfogadták.”

A rubin lett az év ásványa - egykor a drágakövek drágakövének is nevezték. Fénytörése miatt kiválóan alkalmas ékszerek díszítésére.

Pődör György - mérnök-tanár, ásványgyűjtő

“Egyik legszebb, legszínesebb drágakő. Nemcsak azért, mert szép színes és élénk tüze van, hanem azért, mert a gyémánt után - ami átlátszó fehér - a legkeményebb anyag. A Mohs keménységi skálán a gyémánt a 10-es, a rubin a 9-es.”

Az ásványok kategóriájában a cirkon második, a földpát a harmadik lett. A fosszíliák közül a gyapjas mamut kapta a legtöbb szavazatot. A vasszécsenyi múzeumban több mamut-lábszárcsont- és fogazat-maradvány is megtalálható. Második lett az ammoniteszek apticusa, egy régen kihalt puhatestű tengeri állat megkövesedett szerve. Az ősmaradványok rangsorának harmadik helyére a kubinyi tölgylevél került. Az ipari nyersanyagok közül a recski rézércre szavaztak a legtöbben. Második a forrásmészkő, harmadik a kőolaj lett .