MNB
MNB - 2

Hírek

A közgyűlést értékelték a pártok

2018. szeptember 14., 15:12

A Bem József utcába tervezett parkolókról, a költségvetés módosításáról és a városi cégek gazdálkodásáról beszéltek a politikusok a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon.

A közgyűlést értékelték a pártok

Még a tél előtt elkészülhetnek azok a parkolóhelyek, amelyeket a Bem József utca végére tervez a város - erről beszélt Lendvai Ferenc frakcióvezető a Fidesz sajtótájékoztatóján. Itt 72 új beállóhely enyhíti majd a környék parkolási gondjait, és további 60 hely épül ki tavasszal a régi buszforduló és a körzeti megbízotti iroda előtti területen, ennek a tervezése folyik. Szólt még a Haladás sportkomplexum alsó, sorompós parkolóinak megnyitásáról is, amit korábban az ellenzék is szorgalmazott - most a tapasztalatokat gyűjtik ezzel kapcsolatban. A költségvetés módosításáról elmondta, hogy közgyűlésen már nincs helye ötletelésnek, ezért helyénvaló, hogy az eredeti javaslatot fogadták el.

Amilyen a közlekedés, olyan a városvezetés - fogalmazott Balassa Péter jobbikos képviselő. Ezzel utalt a szerinte koncepciótlan út- és hídlezárásokra, amelyek ezekben a hetekben is nehezítik az autósok dolgát. A közgyűlésen felvetette a Haladás stadion állami fenntartásba adását - úgy véli, országosan ez az egyetlen logikus megoldás a működtetésre. Beszélt a közvilágítással kapcsolatban tervezett beruházásról, amely szerinte azért lehet végül olcsóbb, mert ő ráirányította a nyilvánosság figyelmét az ügyre. Bírálta a SZOVA Zrt. gazdálkodását, és korábbi kötvénykibocsátásból eredő magas tartozását. A jobbikos politikus kihangsúlyozta, hogy a lakossági érdekeknek kellene első helyen állniuk.

Éppen egy SZOVA által sikeresen menedzselt beruházással indította sajtótájékoztatóját Molnár Miklós pro savariás alpolgármester. Megkezdődött ugyanis a volt Epcos-terület hasznosítása, ahol a következő egy évben sportcsarnokok, üzletek és parkolóhelyek épülnek egymilliárd forintból. Az önkormányzati cég gazdálkodásáról elmondta, hogy a pillanatnyi gondokat a szemétszállítási díj késedelmes beérkezése okozza. Kiemelte Szombathely költségvetésének egyensúlyát, és hozzátette, hogy a vagyongazdálkodási bevételek is várakozáson felül teljesültek. Jól állnak a Sárdi-ér úti terület infrastruktúra-fejlesztési munkái, ennek részleges értékesítésével is a kötvények fedezetét tudja majd megteremteni a SZOVA.

Szóvá tette Nemény András, a baloldali frakció vezetője, hogy nem kapott tájékoztatást olyan fontos ügyekről, mint a Kisfaludy utcai fizetőparkolók, ahol szerinte az eredeti állapotot kellene visszaállítani, vagy éppen az Arany-patak hídja, amellyel kapcsolatban nem világos, hogy miért kellett lezárni. Kampányízűnek érzi a Haladás stadion gépkocsibeállóinak megnyitását, mint fogalmazott, helyesli az ellenzéki ötlet nyomán hozott intézkedést, de legalább fél évig figyelni kellene a hatását. Beszélt még a Bem utcai parkolókról, amelyeket részben azért kell most újraterveztetni, mert lejártak az eredeti tervek. Megjegyezte, hogy nem ártana látni, hány ilyen ügy van még, mert ezek indokolatlanul okoznak többletkiadást.