Hírek

A közgyűlést értékelték a pártok

2019. szeptember 27., 15:26

Zárt ülésen tárgyalt igatlanpályázat, politikai állásfoglalás, közgyűlési munka - többek között ezekről beszéltek a frakciók képviselői a csütörtöki közgyűlés másnapján.

A közgyűlést értékelték a pártok

Három olyan döntésre is büszke a jobbikos Balassa Péter, amelyeket ő javasolt: elfogadták a helyi népszavazás kezdeményezésével kapcsolatos rendelet módosítását, kidolgoznak egy középtávú akadálymentesítési koncepciót, és megtervezik a kórház előtti gyalogátkelőhelyet. Emellett egy zárt ülésen tárgyalt témát emelt ki: mint mondta, a szokásos kettővel szemben egyetlen ingatlanbecslés alapján született meg az a határozat, amely szerint a jobb- és a baloldal együttes szavazataival, pályáztatás útján elad a város egy ingatlant. Balassa ingatlanmutyinak nevezte az ügyet, amire  egyedüliként nemmel szavazott. Értékelte az elmúlt ötéves városvezetői munkát is: szerinte nem a szombathelyiek, hanem csak a Fidesz akarata érvényesült ez év januárjáig.

Szombathely következő évtizedét pozitívan befolyásoló döntés született a zárt ülésen - mondta Illés Károly fideszes alpolgármester az ingatlanpályázatra utalva. Hozzátette, a határozatot ugyan megszavazták, de a leköszönő polgármester már nem írja azt alá, az üggyel kapcsolatos minden további döntés a következő testület feladata lesz. Lendvai Ferenc frakcióvezető hozzátette, hogy miközben a két nagy frakció belátta az ügy fontosságát, egy megszűnőfélben lévő civil szervezet téves következtetéseket akar levonni. Beszéltek még arról a kerékpárút-fejlesztésre benyújtandó pályázatról, amely két irányba, Balogunyom és Vép felé is összeköttetést teremt a megyeszékhely felől. Megjegyezték még, hogy fontos döntések születtek sportegyesületek támogatásáról, és a kiskerttulajdonosok haszonbérleti szerződéseiről is.

Példátlan Szombathelyen az a stílus, amit Hende Csaba gyűlöletkeltő megnyilvánulásával képvisel - mondta Nemény András, az ÉSZ frakcióvezetője. Ez indokolta, hogy állásfoglalást fogalmazzanak meg a közgyűlés nevében. Mint mondta, szomorú, hogy a helyi fideszesek nem határolódtak el tőle. Mindezzel szemben ő megköszönte a polgármester munkáját, fűzte hozzá. Szólt még az ingatlaneladási pályázatról is: leszögezte, hogy a város érdekében szavazták meg az előterjesztést, ám valódi döntési helyzetben a választások utáni közgyűlés lesz majd. Még hozzátette, az eladásból befolyó pénzt út-, híd- és játszótér-felújításra fordítja majd a város, ebben megegyeztek.

Molnár Miklós pro savariás a 2002 utáni testületek közül a legrosszabbul működőnek nevezte a most távozót. Úgy véli, gyenge volt a közgyűlések politikai előkészítettsége, az pedig elfogadhatatlan, hogy olyan aktuális ügyeket levettek a napirendről, mint az önkormányzati cégek féléves beszámolói. Kiemelte az ELTE Bolyai gimnáziumának nyújtott 200 millió forintos támogatást. Az iskola ezzel a hamarosan induló karbantartási munkák mellett komolyabb fejlesztést is meg tud valósítani. Az utcafelújításokról szólva azt mondta, hogy több képviselő most, a ciklus végén vált aktívvá, olyanok, akik korábban nem voltak jó érdekérvényesítők. A zárt ülésen tárgyalt ingatlanpályázatról annyit mondott: ő nem  vett részt az erről szóló szavazáson.