MNB
MNB - 2

Hírek

A Krisztus-hívők egységéért fohászkodnak a különböző felekezetek tagjai

2021. január 21., 16:04

A Krisztus-hívők egységét hirdető ökumenikus imahét január 17. és 24. között zajlik. A hagyományos szombathelyi események a járványhelyzet miatt elmaradnak, de szerdán közös igehirdetésre várták az érdeklődőket a székesegyházba.

 

A Krisztus-hívők egységéért fohászkodnak a különböző felekezetek tagjai

Az egyház egységéért imádkoztak katolikus, református, evangélikus és baptista lelkészek a székesegyházban. Az ökumenizmus azt a törekvést jelenti, hogy a keresztény felekezetek közötti kapcsolat szorosabbá válhasson.

Székely János - püspök, Szombathelyi Egyházmegye
“ Az ökumené út Krisztus felé, az ő fényessége felé. Azt is jelenti, hogy egymás közösségeiben felismerjük azt, ami talán a mi közösségeinkben elhalványult, amiből tanulhatunk.”

Az ökumenikus mozgalom protestáns eredetű, hazánkban a rendszerváltás hajnalán indulhatott újra a felekezeti nyitás, a párbeszéd.

Szemerei János - evangélikus püspök
“Egyre inkább érezzük azt, hogy a korai, kicsit óvatos lépések után elérkezett az, amikor már megértéssel, empátiával tudunk egymás fájdalmára reagálni, egymást jobban meg tudjuk érteni. Más volt a történelmünk, vannak olyan történelmi sebek, amiket ki kell beszélni, egymástól bocsánatot kell kérni. és Isten irgalmában bízva testvéri szeretetben élhetünk ezután.”

A  szerdai közös alkalmon a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, Steinbach József is igét hirdetett. A református püspök három értékről beszélt. Ezek közül az egyik az önmegtartóztatás, a másik a megújulás, a harmadik pedig a hálaadás.

Steinbach József - református püspök
“A legnehezebb körülmények között is észreveszi az Isten szeretetében részesült ember azt, hogy mennyi mindene van. Valóban nagyon fontos szempont ez ma, amikor mindig többet akarunk. Rácsodálkozni, hogy elég az, ami van, és így is rengeteg mindent kaptunk. A nehéz helyzetekben is ezzel a hálaadó szívvel élni, és erre buzdítani másokat is.”

Az imahét ez évi programját egy svájci francia szerzetesi közösség tagjai állították össze. A téma az elcsendesedésre, az imádságra, a megbékélésre szólít, a közösségek lelki megerősítésére irányítja figyelmet.