Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

A kutyák jelentős része már kap kullancs elleni szereket

Adásban volt: 2019. május 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A kutyák jelentős része már kap kullancs elleni szereket - az emberek közül azonban kevesen kérnek védőoltást. Vas megyében - az ország más részeihez viszonyítva - több akad ebből az élősködőből. Többségük ráadásul fertőzött, veszélyesek a kutyákra és az emberekre is.

Sissit varratszedésre hozta gazdája. A 9 éves, aktív, erdőjáró vadászkutya a rá leselkedő veszélyek miatt viseli az élősködők elleni eszközt.  

Galavics Ferenc
“Ez egy ilyen bolhanyakörv a Sissin, és ezt fél évente cserélem, ez mindenféle élősködő ellen jó, és ugye ezt meg kell frissíteni, fél évig, hat hónapig elég, és akkor ezt leveszem, kicserélem egy újra, ami szintén hatásos.”

Az állatorvos szerint egyre hatékonyabbak a kullancs elleni szerek: nyakörv, csepp, tabletta egyaránt kapható. Mind ellenőrzött termék, a közösségi oldalakon terjedő álhíreket pedig határozottan cáfolta az állatkórház szakorvosa. Ezek az új kullancs elleni szerek semmiféle károsodást nem okoznak, ezt folyamatosan ellenőrzik.

Varjú Gábor - állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
“Magyarországon, de egész Európában van egy mellékhatás-figyelő rendszer, minden állatorvosnak, ha egy ilyet tapasztal, jelentenie kell, és minden adatot, kórlapokat olyankor be kell adni. Bizonyított ilyen eset nem fordult elő tudomásom szerint sem Magyarországon, sem külföldön.”

Azonban míg a kutyákat védik a kullancstól a gazdák, önmagukat már kevésbé. A szakemberek szerint fontos lenne, hogy legalább a kullancs által okozott agyvelőgyulladás ellen védelmet kapjanak az emberek.

Jágerné Szabó Erika -  osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya
”Az agyvelő elleni védőoltásról tudni kell, hogy ugye több oltás előzi meg a védettség kialakítását, legalább két alapoltás kell ahhoz, hogy valaki védett legyen, amit egy-három hónapos időközzel érdemes beadatni, és utána még emlékeztető oltásokra is szükség van.”

A védőoltás azonban csak a kullancs által okozott agyvelőgyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen nem. Vas megyében egyébként egyre magasabb a Lyme-kóros betegek száma - pedig az időben észlelt fertőzés antibiotikummal jól gyógyítható.

2019. május 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében