Hírek

A legszebb kertek

2016. augusztus 22., 17:28

Hagyományosan augusztus 20-án díjazza a legszebb kerteket a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöksége. Idén két kategóriában 158 nevezés érkezett. Bár a fagy és a jégverés megtépázta a kiskerteket, tulajdonosaik a versenyre szépen rendbe hozták a portákat.

A legszebb kertek

Érik a paradicsom és zöldell a frissen nyírt fű Zakics Edináék kertjében. A házaspár 1994 óta műveli a kis parkerdei parcellát. A szeszélyes időjárás ugyan nem kedvezett az idei termésnek, a befektetett munka meghozta gyümölcsét: modern művelésű kategóriában ez a kert nyerte a legszebbnek járó díjat.

Kovácsné Zakics Edina
"Szívesen járunk ki, szeretünk kijárni, hétvégén meg itt a család, unokákkal, mindenkivel, akkor népesen vagyunk, nyolcan-tízen."

Hagyományos kertművelés kategóriában 94 nevezés érkezett, Bognár István portája lett a legszebb, a második helyet Doma Ernő érdemelte ki, aki bár kertes családi házban lakik, közel kétezer négyzetméteren a parkerdőben is gazdálkodik. A konyhakert május-júniusban mutatta legszebb arcát.  

Doma Ernő
"Gyümölcsös van, alma, körte, barack, csereszeny, a szokásos ezen a környéken, meg hát konyhakert, ami kell a saját figyasztásra."

A Parkerdei Kertbarát Egyesületnek 490 tagja van. 2007 óta szervezik meg a legszebb kertek versenyét.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
"Nézzük azt, hogy milyen a kert belső elrendezése, ápoltsága, le van-e nyírva a fű, sövény. Milyen az épület rajta, milyen virágok vannak, megvan-e a telekszám."

Az elismeréseket Puskás Tivadar polgármester és Takátsné Tenki Mária, a társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke adta át a helyezetteknek. Idén először Szent Márton-díjat is kaptak azok, akik legtöbbet segítették az egyesület munkáját az elmúlt években - négyen vehettek át oklevelet és serleget. Ebben az évben a Rózsafa és a Nefelejcs lett a legrendezettebb utca.