Hírek

A magtárakban marad a gabona?

2010. február 23., 18:11
Hiába olcsóbb a kukorica és a búza is mint tavaly, annyira visszaesett a gabonafélék forgalma, hogy az aratásig akár 1,5-2 millió tonna is maradhat a magtárakban. Mostanra kiderült: azok a gazdák kalkuláltak jól, akik már korábban eladták a terményüket.
A magtárakban marad a gabona?

Januárban a búza 23, a kukorica 34 százalékkal volt olcsóbb, mint egy évvel korábban. Azonban amíg tavaly januárban 20 ezer tonna gabona, búza, kukorica, árpa cserélt gazdát hetente, addig idén csak alig néhány ezer.

Azok a gazdaságok  jártak jól, akik korábban, a nyomott ár ellenére is eladták a gabonájukat. Igaz, ezt elsősorban kényszerből tették, mert nem volt raktározási lehetőségük.

A búzát már ősszel elvetették a gazdák, így csak abban reménykedhetnek, hogy az idén kedvezőbb körülmények között adhatnak túl a termésen. Az egy év alatt bekövetkezett, nagyjából 5 százalékos infláció és a 20-30%-os árcsökkenés miatt óriási a jövedelemkiesés a mezőgazdaságban, amely miatt csökkenhet a gabonafélék vetésterülete a következő években Vas megyében is.