MNB - 2
MNB

Hírek

A Magyar Dal Napja Szombathelyen

2010. szeptember 10., 18:06
Szeptember 12-én vasárnap délután fél háromtól magyar dalok Szombathely Fő terén! Először városunkban a Magyar Dal Napja az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ szervezésében.
A Magyar Dal Napja Szombathelyen

Presser Gábor a Magyar Dal Napjának szülőatyja, három évvel ezelőtt úgy gondolta, milyen jó lenne minden évben, sokféle zenei gondolat, sokféle műfaj mentén, sok magyar előadó közreműködésével megtartani a magyar dalok napját. Mert a magyar dalkincs csodálatosan gazdag, megérdemli, hogy legyen egyetlen nap az évben, amikor csak rá figyelünk, amikor neki tapsolunk, amikor őt éltetjük. A gondolat formálódott, alakot öltött, és most 2010 szeptember 12-én már országszerte majd 50 helyszínen, szólnak minden kor és korszak magyar dalai. Így lesz ez Szombathelyen is.

A fő szervező elv: a sokszínűség és a helyi zenekarok bemutatkozása. Minden zenekar más műfajban játszik, tehát „mindenki másképp csinálja”. A híres dal egyébként szinte minden produkció része lesz sajátos feldolgozásban!
Lesznek vadonatúj zenekarok (Violet Eye), lesznek speciális, exkluzív előadások (Ocho Macho, Voler Mouche), s lesz a helyieken kívül vendégfellépő is (Heaven Street Seven).
A generációkon átívelő programkínálat fő célja a magyar zene népszerűsítése. A szombathelyi szervezőnek az AGORA Kulturális és Turisztikai Központnak, pedig a hagyományteremtés. Az hogy a minden második szeptemberi vasárnapon magyar dalok szóljanak a Fő téren, sok ezer befogadónak, „műfajfüggetlenül”, ingyenesen.

Részletes program:
2010. szeptember 12. vasárnap – Fő tér

14:30 MEGGIE ÉS GÉZA

Meggie

Az énekes Meggie és Géza (Horváth Meggie, Peltzer Géza) tíz éve zenélnek együtt. Meggie autodidakta énekes, csodás hangszíne és remek előadói stílusa több műfajra is alkalmassá teszi. Géza profi tánczenész. Kuplé- és sanzonműsoruk által lettek ismertek. Harmonikakísérettel sanzonokat, táncdalokat játszanak, generációkon átlendülve néhány perc alatt a zene segítségével.


15:00 VIOLET EYE

Egy vadonatúj szombathelyi banda első fellépése a Magyar Dal Napján. A zenészek azonban tapasztaltak: a Tizenhét, a Metrosurfing és a Jah’ Warriors tagjaiból vebuválódott társaság igazi modern rockzenét kínál.

16:00 VOLER MOUCHE

Voler Mouche

A zenekar alapításának ötlete 2005-ben, egy izraeli utazás kapcsán villant be Miski Ádám (elektronika, billentyű) fejében. Az impressziókra épülő lounge zenét játszó, kezdetben elektronikus formáció 2007-ben növi ki magát zenekarrá. A Voler Mouche korai felállásában elkészült dalok mellé 2008-ban leforgatják első videoklipjüket, a Spring Is Here-t. Ekkorra már érződik a változás szele: Szarvas Péter (gitár, dalszövegek) és szövegíró barátja, Bánovics Attila tavasszal csatlakozik a formációhoz, együttes munkájukkal teljesedik ki a dalok zenei és szövegvilága. A zenekar 2008 augusztusában nagysikerű bemutatkozó koncertet ad a Savaria Történelmi Karneválon, és még ebben az évben felölti jelenlegi formáját. ősszel érkezik az új énekesnő, Korponay Zsófia, akinek hangjától életre kelnek a dallamok, és a dobos, Sávoly Péter. A következőkben folyamatosan koncertező Voler Mouche-t a basszusgitáros, Scheer Milán teszi teljessé. 
 

17:00 KOCSMAZAJ
A zenekar születése 2000-re tehető. Egy kis zalai faluból elindult akkori formáció igencsak eltér a mai felállástól, mivel a zenekar az évek során kisebb-nagyobb átalakulásokon ment keresztül. A zenekar az alternatív rock stílust képviseli, „kispálos” ízekkel, ami napjainkban  egy igen elterjedt és közkedvelt zenei irányzat lett. A sok kiváló zenekar közül nehéz kitűnni, ám fő céljuk, hogy ennek ellenére megmutathassák a nagyérdeműnek, hogy "...így kell ezt csinálni... "!


18:00 OCHO MACHO

Ocho Macho

Az Ocho Macho zenekar 2003-ban alakult Szombathelyen. A kezdeti időszakban feldolgozásokkal léptek fel, a fő céljuk egy igazi bulizenekar összehozása volt. A koncertek visszajelzései arra ösztönözték a csapatot, hogy még több energiát és időt fektessenek a produkcióba. 2007 őszén megjelent háromdalos maxi lemezük, 2008 karácsonyán pedig szerzői kiadásban kiadták első albumukat El Mundo Fantastico címmel. 2009-re pedig megtörtént az áttörés: egyre több lett a teltházas koncert, kis klubokban és szabadtéri nagyszínpadokon egyaránt megfordultak. 2009 őszén végre hivatalosan is megjelenik első nagylemezük, melyet Savaria Kingston Town című dalhoz készült videóval is népszerűsítenek. Dalaikat magyar, angol és spanyol nyelven adják elő, ennek köszönhetően már Ausztriában sem ismeretlenek, sőt az ORF rádióállomás felvette dalaikat a játszási listájukra. Az Ocho Macho ma vitán felül a város legnépszerűbb zenekara, a Magyar Dal Napján speciális produkcióval lepik meg népes rajongótáborukat. 


19:20 HEAVEN STREET SEVEN

HS7


1995-ben több éves tervezgetés, "teaházi akusztikus zenélgetés" és a kollégium nõi zuhanyzójában rögzített barkácsfelvételek után megalakul a Heaven Street Seven. Az alapító tagok Szűcs Krisztián és Németh Róbert,főiskolai évfolyamtársak Esztergomban. 1997-ben mindenféle kiadókeresések után a Heaven Street Seven leszerződik a Warner Music Hungary frissen alakult 1G Records nevű cégével. Boltokba kerül a Goal című lemezanyag. Néhányan azt hiszik, hogy a HS7 egy hazánkba tévedt ausztrál vagy amerikai zenekar. Nem az.1998-ra friss dalpark állt össze. Komoly fordulat a zenekar életében: az új lemez tartalmazza az első magyar nyelvű dalokat, melyek közül kettő - a Hiphop mjúzik és a Valami - afféle hazai slágerecskévé izmosodik. 2000 tavaszán boltokba kerül a HS7 első teljes egészében magyar nyelvű lemezanyaga, a Cukor. A Neo-duó produceri támogatásával elkészített Cukor a zenekar "áttörést" jelentő albuma, rajta a Heaven Street Seven olyan közismert slágerei, mint a szívhez szóló Hol van az a krézi srác, a táncos Mozdulj, vagy a pörgős Sajnálom. Hasonlót alternatívnak nevezett hazai zenekar azóta sem produkált
2002-re elkészül a zenekar addigi leghosszabb, legszerteágazóbb, legösszetettebb albuma, a Kisfilmek a nagyvilágból. Az albumon olyan emlékezetes számok találhatóak, mint az albumelőzetes, keserédes Éjszaka, vagy a kuplés Dél-Amerika 2004. Másfél év stúdiómunka után elkészül a zenekar korábbi, "próbatermi" hangása felé visszakanyarodó, "karcosabb" irányba törekvő Szállj ki és gyalogolj. Rajta olyan dalok, mint az Ez a szerelem, a Hangerő, a Csízbörger vagy a Taposs a szívemen. A zenekar ezért az albumért - már a következő év elején - 2005 tavaszán a MAHASZ Fonogram-díját kapja, az Év rockalbuma kategóriában. A HS7 valójában innentől számít országosan igazán ismert és elismert zenekarnak, sikeres klubkoncertekkel és fontos fesztiválfellépésekkel.