Hírek

A májusi közgyűlés értékelése

2013. május 31., 17:49

Az Óperint utca 1.  szám alatti önkormányzati tulajdonú  ingatlan felújításával, a Falco-gyárbővítésével, valamint a Grenor-beruházásával kapcsolatban esett a legtöbb szó a pártok közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján. Mindhárom témában komoly véleménykülönbségek vannak.

A májusi közgyűlés értékelése

A Jobbik tiltakozik az ellen, hogy közpénzekből 172 millió forintot költsenek az Óperint utca 1. szám alatt található, főként romák lakta  sarokház felújítására. Balassa Péter képviselő kijelentette, hogy az sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, amikor több mint 10 éve 100 millióból rendbehozták a Győrffy István utca 7. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlant. A jobbikos városatya viszont egyetért a többi tervezett fejlesztéssel, így például a Károli Gáspár tér és a református templom rekonstrukciójával.

Horváth Zoltán elfogadhatatlannak tartja azt  a rasszista hangnemet, melyet a Jobbik ütött meg az Óperint utcai sarokház felújításával kapcsolatban. Az LMP-s képviselői úgy véli, hogy a Falco-gyár tervezett  bővítése előtt egy környezetvédelmi hatástanulmányra lenne szükség. Az ellenzéki párt nem támogatja azokat az elképzeléseket, mely szerint a Zanati úti  körforgalomnál a négysávos  közúttal azonos szintben oldanák meg a gyalogosok és kerékpárosok áthaladását.

A MSZP  szerint elhibázott lépések azok, melyek  a költségvetés módosításakor történtek: szerintük nem szabadna átcsoportosítani a városüzemeltetési tartalékot, valamint hiba a szociális segélyezésre szánt összegek megnyírbálása. Ezért ezeket ők  nem is szavazták meg. Németh Kálmán elmondta, hogy nem értik azt sem, hogy a Falco-gyár a bővítéseivel kapcsolatban miért nem kommunikál a lakosággal. A Grenor-ügyben pedig úgy vélik, hogy a város vezetése csak húzza az időt, lebegteti a témát. Horváth Attila az MSZP sajtótájékoztatójának végén bejelentette, hogy vizsgálat indítását kérik a polgármestertől egy olyan ügyben, mely véleményük szerint erősen korrupció gyanús.

Szakály Gábor szerint a májusi közgyűlés alapvetően a fejlesztésekről szólt, bár az is igaz, hogy a Jobbik e témához kapcsolódó közleménye komoly vitákat váltott ki. A fideszes képviselő úgy véli, hogy minden jogszabályi feltétel adott ahhoz, hogy az Óperint utca 1. szám alatti sarokház felújításakor ki tudják szűrni azokat, akik nem képesek rendeltetés-szerűen használni az ingatlanokat. A város vezetése szerint Szombathelyen priorítást élvez a Fedett uszoda és a Termál fürdő üzemeltetése, így ezek bezárásáról szó sem lehet. Igaz, hogy működtetésükkel  vannak  gondok, de   a megoldást meg kell találni. A Grenorral kapcsolatban kezdeményezik egy reprezentatív közvéleménykutatás megszervezését, melynek segítségével a város teljes lakossága véleményt nyilváníthatna az üggyel kapcsolatban. A Zanati  úti körforgalommal kapcsolatban  viszont úgy döntöttek, hogy a felszínen kell megoldani a gyalogosok, kerékpárosok áthaladását.