Hírek

A megyében egyedül Táplánszentkereszten működteti az önkormányzat az iskolát

2013. január 29., 17:22

Így most a pedagógusok bérén kívül szinte minden költség őket terheli. Az intézmény fenntartója itt is az állam, ahogy az országban minden általános és szakképző iskolában valamint gimnáziumban.

A megyében egyedül Táplánszentkereszten működteti az önkormányzat az iskolát

Interaktív tábla, korszerű labor segíti az oktatást a táplánszentkereszti iskolában. Az utóbbi években több fejlesztés is megvalósult az intézményben az önkormányzat támogatásával. Mivel az állami normatíva eddig sem volt elég, a település költségvetésének 35-40 százalékát költötte az iskolára.

"Nincsen olyan községi rendezvény, ahol a gyerekek ne adnának műsort"

A jelenleg 233 gyermeket fogadó intézmény szerves része a község életének. A polgármester szerint ezért döntöttek úgy, hogy bár a fenntartó itt is az állam, az iskola működtetését a csökkenő önkormányzati bevételek ellenére is vállalják.

Perl János polgármester, Táplánszentkereszt
Mi azért döntöttünk az iskola további üzemeltetetése mellettt, mert szeretnénk azt a napi közvetlen jó kapcsolatot fenntartani az intézménnyel, ami eddig megvolt, és bízunk abban, hogy ugyan ez pénzbe kerül, de idővel számunkra meg fog térülni.

Januártól az állam fizeti a pedagógusok bérét, és a járási tankerületen keresztül a szakmai felügyeletet is ellátja, de mindent, ami az épület fenntartásához szükséges, a település fizet. Többek között a fűtés, a világítás, a takarítás és a karbantartás költsége  terheli az önkormányzatot. Minderre évente 14-15 milliót költenek.

Kissné Nagy Ilona igazgató, Apáczai Csere János Általános Iskola
Úgy gondolom, hogy helyben rugalmasabban és gyorsabban tud működni egy ilyen rendszer, hiszen bármilyen problémánk van, akkor rögtön orvoslást kapunk rá, pl. ha kiég egy égő, csak szólni kell, és jönnek a karbantartók és kicserélik.

A 3 ezer lélekszám alatti településeken az iskolák fenntartása mellett a működtetést is automatikusan átvette az állam. Táplánszentkereszt az egyetlen kistelepülés a megyében, amely úgy döntött: saját maga akarja működtetni általános iskoláját.