Hírek

A Mérnök Színház első előadását tartották meg a Weöres Sándor Színházban

2011. november 07., 23:02

Akár egyes beruházások megvalósítása, vagy a GDP növekedése is múlhat azon, hogy lesz-e elég mérnök hazánkban. A cégek most sokszor csak hosszú keresgélés után talának megfelelő szakembereket. A középiskolások érdeklődését egy színházi produkció segítségével igyekeznek felkelteni ez iránt a pálya iránt.

A Mérnök Színház első előadását tartották meg a Weöres Sándor Színházban

Régiónk versenyképessége múlhat azon, hogy a jövőben lesz-e elég jól képzett mérnök, akiket a vállalatok alkalmazni tudnak. Jelenleg kevesen választják a mérnöki pályát hivatásul.

Magyar Dániel, ügyvezető igazgató - Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség
Az innováció terüeltén is, a mérnöki pálya területén szakember hiányvan. Több megyei, régióbeli cég vezetője is megerősítette, hogy jönnének ide fejlesztések, lenne itt innováció, csak kevés a mérnök.

Nehezen találnak jó szakembereket a megyei vállalatok, ez a tapasztalata a munkaügyi központnak is. Ráadásul komoly gond, hogy mérnöki képzés a megyében nincs. Akik pedig más hova mennek  tanulni, nem biztos, hogy visszajönnek.

Rodler Tamás, mb. igazgató - Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja
Tapasztalataink szerint komoly munkával lehet megtalálni azokat a felsőfokú műszaki végezettségű embereket, akikreszüksége van a helyi iparnak. Ezen tudna segíteni az, ha többen választanák a helyi fiatalok közül a műszaki területet jövőbeni szakmaként és később visszatérnének.

A Weöres Sándor Színház előadásában rendhagyó módon ismerkedhetnek meg a mérnöki pálya szépségeivel és kihívásaival a  diákok. Ma a Puskás-iskola tanulói nézték meg a darabot, ez volt a produkció országos premiere. 7 innovációs ügynökség, valamint  a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is támogatta az előadás létrejöttét. A cél, hogy a diákok közül minél többen tanuljanak tovább mérnöki pályán. Vannak akiknek már határozott elképzeléseik vannak.  

Perger Benjamin, 11. A. Puskás Tivadar Szakképző Iskola
Gépészmérnök szakma hiányszakma és ezért érdemes gépészmérnöknek tanulni, mivel sokhelyre keresnek gépészmérnököket.

Az előadást nemcsak a szombathelyi középiskolások láthatják. A tervek szerint roadshow keretében az ország több nagyvárosában is bemutatják majd.