Hírek

A mesés kelet világát idézi a Holdangyal, a Mesebolt Bábszínház legújabb darabja

2021. február 17., 13:58

Népmesék elevenednek meg modern köntösben ebben a szerelmes történetben, amelyben az ész és a szív győzedelmeskedik az akadályok felett.

 

A mesés kelet világát idézi a Holdangyal, a Mesebolt Bábszínház legújabb darabja

A mesemondó egy különös történettel igyekszik ébren tartani a csodálatos Holdangyalt. Aminbégről, a furfangos ifjúról szól, aki nem az erejével, hanem az eszével nyeri el jutalmát.

Aminbéget a szülei kereskedőnek szánják, de ő inkább más képességeket sajátít el. Ezek birtokában jut előre, győz le számos akadályt.

Kovács Bálint - bábszínész, Mesebolt Bábszínház
“Ez a történet, mint sok más közel-keleti történet is, a zene fontosságát kiemeli. Szerintem náluk az oktatásban is sokkal nagyobb hangsúlyt kap a zene, a képiség, ugye nekik .nemcsak az arab betűik vannak. Már az írás náluk eleve bonyolultabb, nagyon sok szimbólumot használ, és szerintem emiatt nagyon szép ez a történet, hogy ezt a hármat kell megtanulnia: az írást, az agyi gondolkodást, tehát a sakkot és a zenét.”

Az alkotók a mesélés ősi hagyományát elevenítik meg a történetben egy baskír és egy tadzsik népmese ötvözetén keresztül.

Rumi László - rendező
“Ebben a nagy rohanásban, amikor azt érezzük, hogy kicsit kiürülnek az emberi kapcsolatok, és furcsa színterekbe helyeződik át a kommunikáció, akkor nagy szükség van arra, hogy helyreállítsuk a lelki oldalt. Természetesen sok szülő megteszi ezt, azt gondolom, hogy a szülő-gyerek kapcsolatban azért sok minden tovább él abból az ősi hagyományból vagy lelki kapcsolatból, ami krábban is megvolt.”

Az előadás egyaránt merít a művészi bábszínház és vásári bábjáték eszközeiből, így később szabadtéri bemutatókra is lehetőséget ad.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Online felületen nem jelentetjük meg, hiszen nagyon sokat dolgozunk vele, és szeretnénk élőben megmutatni a gyerekeknek. Úgy az előadás, hogy szabadtéren is megjeleníthető legyen. Ahogy nyithatunk, abban a pillanatban szeretnénk ezekkel az előadásokkal megjelenni a nézők előtt.”

A Népek meséi sorozat legújabb darabját négy éves kortól ajánlja a bábszínház. Amint a járványhelyzet lecsengése lehetővé teszi, a közönség is megismerkedhet a Holdangyal történetével.