Hírek

A mi osztályunk a Weöres Sándor Színházban

2016. február 03., 15:32

Tadeusz Słobodzianek, az egyik legismertebb és legelismertebb lengyel szerző drámáját, A mi osztályunkat mutatja be a Weöres Sándor Színház. A Lukáts Andor rendezte darab tíz lengyel és zsidó diák élettörténetének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban 1925-től napjainkig.

A mi osztályunk a Weöres Sándor Színházban

A mi osztályunk tagjai - tíz ember, három lány, hét fiú - ülnek az iskolapadban 1925-ben és elképzelt jövőjüket tervezgetik. Mi leszel, ha nagy leszel? – hangzik a kérdés, és mind a tízen felsorolják az álmot.

"Ráchelka vagyok, papám foglalkozása molnár, én orvos szeretnék lenni, mint nagybácsim Mose"

Ám az álom egy esetben sem tud beteljesedni, közbeszól a történelem. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak

Slobodzianek darabja a 21. század elejéig követi a szereplők életét, a huszadik századból hurcolt legfőbb problémánkkal: a múlttal való szembenézés parancsával együtt. Egyéni sorsok tükrében mutatja meg nemcsak a bűnöket, hanem a bűnök gyökerét, a megosztottságot, a kiszolgáltatottságot is.

Lukáts Andor - rendező, A mi osztályunk
"Elég hosszú fejtörés után gondoltam azt, hogy úgy kéne ezt tekinteni, mintha állnánk a világ előtt, állnának a világ előtt ezek a szereplők és elmondanák hogy mi történt, mindenki a saját igaza szerint, vagy ahogy megítéli a saját igazát aszerint."

És nincs megnyugvás: aki hosszan él, hosszan birkózik a ki nem mondott, fel nem tett, ezért azóta is meg nem válaszolt kérdésekkel.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Ez a darab megrendítően szép, a Katonában is nagyon nagy sikerrel ment. Tulajdonképpen feldolgozza a 20. század második felét."

Az egyfelvonásos darab premierje február 5-én 19:00 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.