Hírek

A mintegy kétszáz fedél nélküli közül három-négy választja most is az utcát

2020. január 24., 13:42

A Szombathelyen ismert mintegy 200 fedél nélküli ember közül 3-an, 4-en vannak, akik ilyenkor is inkább az utcát választják a hajléktalanszálló helyett. Velük is találkozott László Győző alpolgármester, aki 4 órára csatlakozott az utcai szociális szolgálat munkatársaihoz, hogy megismerje a hajléktalanok helyzetét és az ellátás nehézségeit. Azt mondta: emberként és városvezetőként is hasznos tapasztalatokat szerzett.

A mintegy kétszáz fedél nélküli közül három-négy választja most is az utcát

Hiába  a mínuszok, mindig akad olyan, aki a hidegben is kint tölti az éjszakát. Néhányan egész télen a híd alatt, a belváros eldugott zugaiban, a huszárlaktanyában vagy a parkerdőben lévő kalyibákban húzzák meg magukat. Az utcai szolgálat munkatársai rendszeresen felkeresik őket, a délutáni műszakban ezúttal László Győző alpolgármester is velük tartott: végigjárták a neuralgikus pontokat és élelmiszeradományokat gyűjtöttek be.

László Győző alpolgármester
Én rengeteg új tapasztalattal gazdagodtam ma, amely megmutatta, hogy milyen nehéz helyzetben vannak ezek az emberek, de azt is, hogy az ebben a szektorban dolgozó emberek milyen komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy segítsék ezeket az embereket, és ezt jó volt látni. 9:44

Konzerv, pokróc és gyógyszer mindig van az utcai szolgálatnál, de a fedél nélkülieket igyekeznek inkább behívni a szállóra, ahol minden szükséges szolgáltatást megkapnak.

Németh Klára ügyvezető igazgató, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó NKft.
Étkeztetést kapnak, élelmiszert, ruházatot, gyógyszert kapnak, orvosi rendelőnk van, pszichiáter, pszichológus, tehát tényleg mindenfajta olyan segítséget megkapnak ezek az ügyfelek, ami a talpraállásukhoz szükséges. 15:22

Az ellátottak dolgozhatnak is, amit megkönnyít, hogy itt koordinálják a közfoglalkoztatottak munkáját. A hajléktalanok számára nappali melegedő, éjjeli menedékhely és kiléptető lakások is rendelkezésre állnak az átmeneti szállás mellett. Majer Ferencné több mint 10 éve él itt.  

Majer Ferencné
Itt takarítottam az Olga néni irodáját, úgy kerültem ide, mert a férjem meg az apósom ütöttek-vertek, a rendőrség úgy hozott ide be. 18:04

A napot záró sajtótájékoztatón elhangzott: a hajléktalanellátásban rendszeresen számíthatnak az a Pálos Károly-központ, a Karitász, a református egyház és más intézmények támogatására, az erdészet tüzifát, az Aldi és a METRO pedig naponta élelmiszert biztosít. A szombathelyiek abban segíthetnek, ha jó minőségű ruhafélét, alsóneműt és tisztálkodószereket ajánlanak fel. Végül arra hívták fel a figyelmet, hogy aki a környezetében olyan hajléktalan emberrel találkozik, akinek élete, egészsége veszélybe került,  hívja a 06 80 205 165-ös telefonszámot.