MNB - 2
MNB

Hírek

A Nagy Háborús Emlékév jegyében újabb két tárlat nyílt Szombathelyen

2015. augusztus 31., 16:42

Összesen több mint kétszáz korabeli képeslap mellett személyes relíkviákat, egyenruhákat nézhetnek meg az érdeklődők a kiállításokon.

A Nagy Háborús Emlékév jegyében újabb két tárlat nyílt Szombathelyen

A Nagy Háborús Emlékév rendezvényeinek sorában párhuzamosan két katonatörténeti kiállítás nyílt meg az Aréna utca 8. szám alatti épületben. A nagyatádi Steiner Józsefné és Sasvári Tiborné az I. világháborúval kapcsolatos képeslapjait hozta el Szombathelyre, míg a vasvári Hideg István az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetéről szóló anyagával érkezett.

Steiner Józsefné - képeslapgyűjtő
“Nekem 52 kész anyagom van. Ez az I. világháború. Ezt gyűjtögettem Németországban és Ausztriában, amikor szép katonás lapot láttam. Budapesten nem találtam, de amikor gyűjtővel tudtam cserélni, akkor magyar is nyilván lett közte.”

Az I. világháború 100 éves évfordulója alkalmából tavaly közel 30 különböző rendezvényt tartottak Szombathelyen. Idén a Savariai Múzeum szervezésében folynak a megemlékezések, melyeknek köszönhetően az érdeklődők átfogó  képet kaphatnak a Nagy Háború veszteségeiről.  

Hende Csaba - honvédelmi miniszter
“Százéves évfordulóját éljük az I. Világháborúnak. Annak a háborúnak, amely mintegy 660 ezer magyar halálos áldozatot és több százezer hadirokkantat eredményezett. A hadiözvegyek, hadiárvák számáról ne is beszéljünk.”

Október 31-ig látható  a két, elsősorban képeslapokat bemutató  tárlat. Természetesen ez idő alatt az állandó Katonatörténeti kiállítás állandó anyaga is látogatható.