Hírek

A Nap hatása a Földre, egészségünkre, és mindennapi életünkre

2024. január 19., 22:31

A Nap hatása a Földre, egészségünkre, és mindennapi életünkre - erről hallhattak előadást a Szőllősi Klub Nyugdíjas Klub tagjai csütörtök délután, a megújult gyöngyösszőllősi klubházban. Az előadásra rengetegen érkeztek.

A Nap hatása a Földre, egészségünkre, és mindennapi életünkre

Tavaly ősszel 36 milliós forint európai uniós és városi forrásból újult meg a gyöngyösszőllősi klubház. A Szőlősi Nyugdíjas Klubnak is ez az épületet az otthona, főleg télen tartanak itt rendezvényeket. Várták már, hogy megtörténjen a felújítás.

Sebestyén László - vezető, Szőlősi Nyugdíjas Klub

“Nagyon-nagyon ráfért. Ez azt jelentette nekünk, pontosabban a Szőllősi Nyugdíjas Klubnak, hogy 3 és fél hónapot ki kellett hagynunk, de hála isten megérte, és azóta használjuk ismételten. Különböző programokkal, előadásokkal, táncos estékkel, élőzenés táncos estékkel.”

A klub első nagyobb programjára a megújult épületben csütörtökön került sor. Barta Veronika kutató tartott előadást arról, hogyan hat a Nap a Földre, egészségünkre, mindennapi életünkre és technikai eszközeinkre.

Barta Veronika - tudományos főmunkatárs, HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet

“Valójában bele sem gondolunk, de minden egyes alkalommal, amikor telefonálunk, használjuk az internetet, vagy akár banki átutalást végzünk, akkor ki vagyunk téve ezeknek a folyamatoknak a hatásainak, hiszen ezeknek a technológiáknak legtöbb része műholdakhoz kötődik, és a Föld körüli térség fizikai állapotának az állapota, vagy az ott zajló folyamatok azok nagyban befolyásolják a műholdas és a rádiókommunikációt, és ezen keresztül így gyakorlatilag a mindennapi életünkre vannak hatással.“

A sok érdeklődőt vonzó előadás után zenés, táncos mulatsággal avatták fel megújult klubházukat a nyugdíjasok. Az év során terveznek még kirándulásokat, sportnapot, és ismeretterjesztő előadásokat is szerveznek.