MNB - 2
MNB

Hírek

A napok óta tartó enyhe időjárás beindította számos növény virágzását

2020. február 12., 14:18

A szombathelyi arborétumban például a hóvirágok mellett javában virít többek között a varázsmogyoró. Szakemberek szerint a februári tavaszias meleg miatt legalább két héttel tart előbbre a természet az ilyenkor szokásosnál.

A napok óta tartó enyhe időjárás beindította számos növény virágzását

Egyre nagyobb területeket hódít a Kámoni Arborétumban a hóvirág. Néhány napja bújt elő az első, most már szinte fehér szőnyeget alkot. (11.11) A sárga téltemető is javában virágzik már. A téli szürkeséget többfajta hagymás és cserje színesíti már a botanikus kertben.

Németh Gábor – vezető, Kámoni Arborétum
„Egy varázsmogyorót látunk itt mellettünk, aminek többféle színváltozata is létezik. A pirostól a sárgán át a narancsosig nagyon sok színe van, de akár a kikeleti bangita, ami rózsaszín, vagy a japán birsekből van piros, ami már virágzik, a tündérfának fehéres sárga virága van, illetve a hagymások: a hóvirág, a tőzike most kezd talán majd lassan.”

A ciklámenek, krókuszok mellett pompáznak már a sárga és piros varázsmogyoró bokrok, (3.58) a tündérfán pedig már a méhek is szorgoskodnak. Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt szinte egyszerre virágzott ki minden. Az arborétum vezetője szerint idén két héttel korábban borult virágba a kert. Az Európában és Magyarország több területén komoly gondokat okozó Ciara ciklon Szombathelyen kevéssé volt érzékelhető. Három évvel ezelőtt a Kámoni Arborétumban több mint száz fát döntött ki a szélvihar, most csak öt esett áldozatul.

Németh Gábor – vezető, Kámoni Arborétum
„A magas talajvíz miatt a széldöntésnek a kockázata sokkal nagyobb, azért, mert a gyökérzet nem tud normálisan kialakulni. Van, hogy 80-100 cm mélyen már talajvíz található, és a fáknak nincs komoly gyökérzete, ezáltal könnyen ki tudnak borulni.”

Amíg erősen fújt a szél, valamint a letört ágak eltakarításának idején az arborétum a balesetveszély miatt zárva tartott. Azóta viszont újra látogatható.