Hírek

A nehéz időszak után már a jövőt tervezik a turizmusban és a vendéglátásban

2020. szeptember 17., 19:46

A koronavírus elleni védekezés miatt meghozott intézkedések súlyos gazdasági károkat okoztak. A szombathelyi turizmus és vendéglátás is nehéz hónapok élt át, de felkészült az újrakezdésre.

A nehéz időszak után már a jövőt tervezik a turizmusban és a vendéglátásban

Savaria Karnevál, Lamantin Jazz, Táncverseny, Bloomsday, Szentivánéj: Szombathely és környékének turizmusa jelentős részben az országos, sőt nemzetközi hírű nagyrendezvényekre épül. A járvány  azonban áthúzta a 2020-as terveket.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Hónapokig szinte nulla volt Magyarországon belül a vendégforgalom. Aztán így a nyári hónapok egy kicsit azt kell mondanom kihúzták a negatív statisztikai adatokat és egy kicsit szépítettek az eredményeken. De most a teljes határzár és a várható szigorítások ezek nagyon kemény időszak elé állítják ismételten a turisztikai szolgáltatókat.”

A fesztivállátogatók elmaradása miatt a szombathelyi vendégéjszakák száma minimálisra csökkent. Ennek ellenére az Érezd Szombathelyt! sorozat, illetve a tavasszal  rendezett karantén-programoknak köszönhetően a helyi kulturális élet nem állt meg, az online területeken erősödött.

Virtuális séta az Iseumban: http://visitszombathely.com/virtualis-seta/iseum-savariense-regeszeti-muhely-es-tarhaz/

A Savaria Turizmus Kft. szervezésében  folytatódnak a várost bemutató virtuális séták és újdonságokkal,  érdekes programokkal igyekeznek Szombathelyre  visszcsalogatni a turistákat.

A szombathelyi vendéglátósokat is váratlanul érte a tavaszi karanténhelyzet. Kalmár Balázsnak és csapatának márciusban négy  éttermet kellett bezárnia a városban.

Kalmár Balázs - étteremtulajdonos
“Igaz, nem a kiszállítás lett volna a fő profilunk, de így múlt hét hétvégén már elkészült a kiszállítós étlapunk is, amiről már tudnak rendelni a kedves vendégek. Így talán, ha bejön az a szörnyűség, hogy újra be kéne zárni az éttermeket a betegség miatt, arra már a köztudatban lesz, hogy szálíltunk ki ételeket.“

Nem egyszerű átállni a kiszállításra az éttermeknek - árulta el a vendéglátós. Plusz kollégákat kell alkalmazni, ételboxokat és kiszállítóautót szolgálatba állítani. Egy exkluzív á la carte étteremnek  nehéz elvitelnél tartani az ételminőséget, de mindent megtettek azért, hogy a megrendelők elégedettek  legyenek.  Hogy mit hoz a jövő nem tudni, de készülnek arra, hogy a járvány második  hulláma újabb kihívások elé állítják majd a vendéglátóhelyeket.