Hírek

Nyilatkozat a nemzeti együttműködésről

2010. július 07., 17:30
Kormányzati és államigazgatási szerveknél kötelező, az önkormányzati intézményekben ajánlott a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztése.
Nyilatkozat a nemzeti együttműködésről

A dokumentum szerint a magyarok 2010 tavaszán a szavazófülkékben sikeres forradalmat vittek véghez és döntöttek a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról.

Legyen béke, szabadság és egyetértés - ez a mottója az országgyűlés által június 14-én elfogadott, a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatnak. A kormány arról rendelkezett, hogy a Schmitt Pál nevével fémjelzett dokumentum kerüljön ki az államigazgatási intézmények falára. Szombathelyen egyelőre csak kevés helyen olvasható.

A regionális államigazgatási hivatal szombathelyi kirendeltségének falára szerdán délelőtt helyezték ki a nyilatkozatot a kormányrendelet által előírt minőségben és méretben. A szabályozás szerint nyomdai minőségben, 50X70 cm-es méretben, keretbe foglalva, jól látható helyre kell kifüggeszteni. A nyilatkozat tartalmát az ellenzéki pártok korábban élesen bírálták. A keddi rendkívüli közgyűlésen Oroszvári Péter egy felszabadulási emlékművel kombinált példánnyal lepte meg a polgármestert. A jelenet általános derültséget okozott a városatyák körében.

A Városházán szerdán még nyoma sem volt a nyilatkozatnak, a polgármester kérdésünkre azt mondta, kihelyezéséről a közgyűlés dönt majd. Az önkormányzati intézmények egyébként mérlegelhetik, hogy kifüggesztik-e. A megyei közgyűlés elnökétől megtudtuk, hogy a nyilatkozat még ezen a héten olvasható lesz a Megyeháza földszinti aulájában. A földhivatalban egyelőre a keretezésre várnak. A bíróságok úgy határoztak, hogy nem függesztik ki, mert az alkotmány tiltja számukra a politikai tevékenységet. Az egyik országos napilap nem reprezentatív felmérése szerint az emberek 60 százaléka ellenzi a dokumentum kihelyezését. A miniszterelnök ma bejelentette: 2011 tavaszán az új alkotmány előszava váltja majd fel a nemzeti együttműködés nyilatkozatát az intézmények falán.