Hírek

A népegészségügyről tanácskoztak

2010. szeptember 03., 15:51
Több feladat és jobb anyagi megbecsülés az orvosi alapellátásban, nagyobb fegyelem a közigazgatásban - többek között ezek javíthatják a népegészségügy jelenlegi helyzetét - hangzott el azon a konferencián, amelyet IV. alkalommal rendezett meg a Képző és Kutatóhelyek Országos Egyesülete, ezúttal Szombathelyen. A tanácskozás díszvendége az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, Mikola István volt.
A népegészségügyről tanácskoztak


Gáspár Mihály, a Savaria Egyetemi Központ dékánja a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a szombathelyihez hasonló felsőoktatási intézményeknek a népegészségügy területén kötelezően szerepet kell vállalniuk. Szó volt arról, hogy általános iskolai kereteken belül a mostaninál sokkal szigorúbb klebelsbergi elvek visszatérése várható. Reál és humán iskolák jöhetnek létre és kötelező lesz az egészségtan tantárgy.

Dr. Oroszlán György - igazgató, SEK Egészségfejlesztési Intézet
"Reményeink szerint újra jelentős szerep jut az egészségfejlesztés és nevelés terén végző hallgatóknak, ha megvalósul az egészségtan oktatása az iskolában."

Ezt erősítették a volt egészségügyi miniszter, Mikola István szavai is, aki nemzeti szándékról és hosszú távú, konszenzusos népegészségügyi stratégiáról beszélt.

Mikola István elmondta, hogy 2009-ben volt először kevesebb a társadalombiztosításból befolyt összeg, mint amennyit az állam az egészségügyi ellátásba kénytelen volt betenni a költségvetésből. Ez részben a csökkenő bérekkel, másrészt a csökkenő egyéni társadalmi felelősségvállalással magyarázható - az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke szerint, aki az alapellátásban dolgozó orvosokat érintő változásról is szólt.

Mikola István - elnök, Országgyűlés Egészségügyi Bizottság
"Az első nagy változás, hogy a népegészségügyi feladatok nagy részét is meg fogják kapni a betegségmegelőzés, szűrések, védőoltások szervezéséhez. Ehhez teljesítmény szerinti forrásokat is hozzá kell rendelni."

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke beszélt a főként orvosokból álló hallgatóságnak egy Közép-Kelet Európai Népegészségügyi Központ létrehozásának tervéről, amelyet Magyarország az európai elnökség idején valósítana meg.