Hírek

A Népmese napja

2019. szeptember 27., 15:23

Tündérekkel és boszorkányokkal telt meg a Népmese napján a Bercsényi Miklós Általános Iskola. A Benedek Elek születésnapjához kapcsolódó eseményen mintgy 200 kisgyermek vett részt ebben az évben. A legnagyobb érdeklődés a táncházat övezte.

A Népmese napja

Ez az előtér néhány órára átlényegült: a táncházban Vas megyei lépésekkel ismerkedtek a Bercsényi iskola tanulói.

Guttmann Éva - néptáncos, Ispiláng Néptáncegyüttes
“Megmutattuk a gyerekekenek a lassú és a friss csárdás lépéseit, utána pedig a polgári táncokkal ismerkedtünk meg, ami itt szintén a táncházakban előfordul, ezt mindenki egységesen tudja csinálni, huppival ismerkedtünk meg, ez egy ugrálós tánc, végül keringővel zárul, a gyerekek nagyon ügyesen vették, ezt a táncot nagyon szeretik, mivel lehet benne ugrálni.”

A Népmese napján mintegy kétszáz kisgyermek vett részt a Bercsényi Miklós Általános Iskolában: több tucatnyi óvodás, és az intézmény tanulói.

Borbás Liza
“Nekem nagyon tetszett ez a mai nap, nagyon jó, és nagyon jó volt ez a táncház, mivel nagyon sokat táncoltunk!”

Az eseményt évről évre megrendezik az iskolában Benedek Elek, a nagy meseíró születésnapjához kapcsolódva.

Kovács Katalin - könyvtáros tanár - Bercsényi Miklós Általános Iskola
“A gyerekek korábban rajzpályázaton, mesemondó pályázaton vettek részt, ma volt egy ünnepélyes megnyitó, ahol megkoronáztuk az iskola mesemondó királyát, ez egy vándorkorona, minden évben a legtehetségesebb gyerek kapja meg ezt a koronát.”

Délután három állomáson tették próbára ügyességüket a gyerekek.

Lovranitsné Márkus Tímea - pedagógus, munkaközösség vezető - Bercsényi Miklós Általános Iskola
“Az első az egy táncház volt, ahol profi néptáncosok segítették a gyerekeket abban, hogy megszeressék a néptáncokat és ezt a hagyományt, a másik helyszínen bájital készítés folyt, ott pedig a kémikus kolléga és a fizikus kolléganő voltak a gazdák, és egy boszorkányunk is volt.”

Itt pedig Benedek Elek életével ismerkedtek meg a gyerekek, majd ismereteikről kvízben is számot adhattak. A tematikus napon most tündérek és boszorkányok vették körül a gyermekeket, ők segítettek nekik a játékokban is.