Hírek

A novemberi közgyűlés értékelése

2012. november 30., 20:19

79 dolgozó kerül át januártól a Városházáról és az Okmányirodából a kormány- és járási hivatalhoz. Fizetős parkolási övezet lesz jövő évtől az MMIK és a Vasútállomás környéke. Az önkormányzat felbontotta a Savaria Fórum kiadójának szerződését. Többek között ezekről is szó volt a csütörtöki közgyűlést követő sajtótájékoztatókon.

A novemberi közgyűlés értékelése

Puskás Tivadar távollétében Marton Zsolt  elegánsan vezette a novemberi közgyűlést, mondta Balassa Péter jobbikos képviselő közgyűlés utáni tájékoztatóján. Ám következő mondatában már lemondásra szólította fel a városvezetőt. Szerinte 2013 januárjától, miután az állam átveszi a az önkormányzattól az oktatási feladatokat, feleslegessé válik az oktatásért felelős alpolgármester posztja. Balassa Péter a Haladás VSE működésénk teljes átvilágítását is kérte, mert szerinte hiába a jelentős önkormányzati támogatás, a egyesületnél októberben a gázt, novemberben a villanyt kapcsolta le a szolgáltató.

Horváth Zoltán lmp-s képviselő arra az ellentmondásra mutatott rá, hogy a szervezési és működési szabályzat módosításával a sportügyeket ketté bontották, a diáksporttal ezentúl a köznevelési iroda, míg a sport többi részével a kulturális iroda foglalkozik majd. A politikus feszült hangulatúnak jellemezte a zárt ülést, ahol arról is döntöttek, hogy dr. Nagy Tibor aljegyző is átkerül a kormányhivatalhoz. A képviselő hiányolta, hogy a város 2013-as munkatervében sincsen szó klímastratégiáról.

Az MSZP-SZTKE frakció is az aljegyző áthelyezését kifogásolta. Azzal sem értettek egyet, hogy a polgármester távollétében rendes közgyűlést tartottak. Kritizálták a Savaria Fórum kiadójával, a Promed Kft-vel történt szerződébontást is. Horváth Attila szerint ennek komoly anyagi következményei lesznek az önkormányzatra nézve. A szocialisták nem értenek egyet a fizetős parkolóhelyek kibővítésével sem. A közgyűlés tegnap arról döntött, hogy az MMIK és a Vasútállomás környéke is fizetős övezet lesz.

A viziközmű-törvény változásával a Vasivíz Zrt-től milliárdos vagyon kerül vissza az önkormányzathoz- mondta Marton Zsolt. A tájékoztatón személyi kérdésekről is beszámolt: Parais István lesz a Agora igazgatója, Gráczer György marad az NB I-es kosárlabdacsapat ügyvezetője. Az alpolgármester hangsúlyozta, az szmsz módosításra azért volt szükség, mert alkamazkodniuk kell a közigazgatási átalakításokhoz. Nagy Tibor aljegyző áthelyezésével kapcsolatban kiemelte: biztosított a további foglalkoztatása és a munkabére is változatlan marad a kormányhivatalban. A Savaria Fórum ügyéről szólva kifejtette: a lap fizetett politikai hirdetést közölt, ezért az önkormányzat jogi álláspontja a szerződésbontásról megalapozott volt.