Hírek

A nyári szünetet sokan használják ki a vezetői engedély megszerzésre

2019. július 25., 19:10

Legalább 30 gyakorlati óra, 580 levezetett kilométer és minimum 130 ezer forint - nem könnyű jogosítványt szerezni napjainkban a megnőtt városi forgalomban, de a vezetői engedélyre szükség van. A legtöbb diák nyárra időzíti a tanfolyamot.

A nyári szünetet sokan használják ki a vezetői engedély megszerzésre

A 18. gyakorlati vezetésóráját kezdi meg Soma az egyik autósiskolánál.

“telezöldeket fogjuk gyakorolni, telezöldes helyzeteket, a múltkor már talán az előzőn belementünk egybe”

A nyári szünetet sokan használják ki a vezetői engedély megszerzésre. Bár ez az oktató arról számolt be, hogy náluk folyamatos és egyenletes az érdeklődés, a legtöbb autósiskolában megemelkedik ilyenkor a tanulók száma. Nem véletlenül időzítenek így a fiatalok.

Elek Soma - tanuló
“Mindenképpen szerettem volna elkezdeni a jogosítvány letételét, ahogy betöltöttem a 17. életévemet. Ez egy nagyon jó lehetőség volt, hogy az iskolai KRESZ-oktatás elindult, és ezt elvégezve tudtam jönni vezetni.”

Az elméleti órákon tehát rég túlvan, most a városi forgalomban gyakorol.

”tehát ugye lelassítunk arra a sebességre, aminél meg tudunk állni, ha valaki jön”

Jó esetben három hónap elegendő ahhoz, hogy valaki eljusson a sikeres vizsgáig, de akár hat hónapig is eltarthat a tanfolyam. A 30 óra kötelező, és előírás, hogy legalább 580 kilométert meg kell tennie a tanulónak, ebből négy órát országúton. A tapasztalat azt mutatja, hogy ehhez 38-40 gyakorlati órára is szükség van. A kifizetnivaló sok tényezőtől függ, de van, ami alatt nem lehet megúszni.

Óvári Zsolt - iskolavezető, Mátrix Autósiskola
“130-140 ezer forint körül lehet jogosítványt szerezni alapórából. Ha több óra kell, akkor nyilván drágul, kiegészíti a költséget ugye az orvosi költség, aztán az elsősegélyvizsga költsége, a pótórák, úgyhogy elmehet akár 200 ezer forintig is.”

Ilyen egy forgalmas főút a hétköznapi csúcsban, amikor tovább súlyosbíthatja a helyzetet a tanulóvezetők jelenléte. Az azonban biztos, hogy ezekben a szituációkban szerezhető a legnagyobb gyakorlat. Az autósiskolák iránti megnőtt érdeklődés várhatóan nyár végéig kitart.