MNB
MNB - 2

Hírek

A Rába több pontján is habzást figyeltek meg vasárnap

2020. december 14., 21:17

Vízügyi szakemberek szerint a jelenségnek természetes oka lehet, ugyanakkor vizsgálják, kerülhetett-e a vízbe szennyező anyag.

 

A Rába több pontján is habzást figyeltek meg vasárnap

A nicki műgátnál tapasztalták a legnagyobb mértékű habzást, itt készült az LMP politikusainak Facebook-videója, amiben felhívják a figyelmet a jelenségre. Az alsószölnöki és körmendi szakaszról fotók jelentek meg a Mi Rábánk nevű civil szerveződés közösségi oldalán. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a habzásnak természetes oka is lehet, hiszen az elmúlt napokban kisebb árhullám vonult le a folyón, és a hullámtérről besodort rothadó növényi maradványok habzást idézhetnek elő. A gátőrök ma is bejárták a területet, Alsószölnökön és Szentgotthárdnál már eltűnt a hab, ha volt is szennyezés, úgy tűnik, nincs utánpótlása. 15 éve osztrák bőrgyárak szennyezték a folyót, emiatt alakult ki többször habzás, a mostani jelenség közel sem olyan mértékű, de vizsgálják az okát.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"A magyarországi szennyvízkezelőket megkérdeztük, hogy történt-e esetleg valami üzemzavar a szennyvíztelepeken, azt jelezték, hogy nem, ma megkeressük az osztrák vízügyes kollégákat azzal, hogy az osztrák Rába-szakaszon ők is végezzék el a vizsgálatot kiterjedve az ottani szennyvíztelepekre is, hogy valamilyen havaria jellegű szennyezés nem érte-e osztrák területen a Rábát. Ma négy helyszínen, Alsószölnökön, Szentgotthárdon, Körmenden és Nicken vízmintát veszünk, és laborban megvizsgáltatjuk, hogy olyan felületaktív anyagok, amik a habzást okozhatják, milyen mértékben találhatók a vízben."