Hírek

A rendkívüli közgyűlés úgy döntött, a város ne vegye meg a Savaria Szállót

2020. január 22., 14:28

Szerdán rendkívüli ülést tartott Szombathely közgyűlése. A testületet azért hívta össze a várospolgármestere, hogy döntsenek arról: él-e, vagy sem az önkormányzat a Savaria Nagyszállóval kapcsolatos elővásárlási jogával. A rendkívüli közgyűlés elején Molnár Miklós arról tájékoztatta a testületet, hogy január elsejével a VASIVÍZ Zrt. vezérigazgatójának választottak, ezért az összeférhetetlenség megszüntetése érdekében január 30-ával lemond képviselői megbízatásáról.

A rendkívüli közgyűlés úgy döntött, a város ne vegye meg a Savaria Szállót

A rendkívüli közgyűlésen. Takátsné Tenki Mária a belváros fideszes képviselője arról beszélt, hogy mindeddig a parkolóhelyek hiánya akadályozta a Savaria Szálló sorsának rendezését. Úgy véli, az átadás előtt álló 120 férőhelyes parkoló máris kelendőbbé tette az épületet. A független Czeglédy Csaba mutyigyanúsnak minősítette a mostani tranzakciót, ezért amennyiben a befektető mégsem vásárolja meg az ingatlant, akkor szükségesnek tartja, hogy a városvezetés egyeztessen a felszámolóval. A pro savariás Molnár Miklós szerint ha a város a befektető által ajánlott nettó 470 millió forintos áron megvenné az épületet, akkor az a hűtlen kezelés gyanúját is felvetheti. A fideszes Melega Miklós azt szorgalmazta, hogy öt éven belül találjanak  megoldást az épület helyzetének rendezésére. Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, az előző ciklusban sokat dolgoztak azért hogy a szálloda megfelelő kezekbe kerüljön, nem rajtuk múlt, hogy ez nem járt eredménnyel. A mostani ügyletet ők is aggályosnak tartják.

Illés Károly frakcióvezető,  Fidesz-KDNP
Nem látjuk azokat a biztosítékokat, ami alapján ez a cég meg fogja tudni valósítani a nagyszállóban a beruházást. Egyrészt ismerve a rendelkezésre álló dokumentumokat, itt látjuk azt, hogy a cég az elmúlt években különösebb tevékenységet nem végzett, árbevétele nem volt, eredménye nem volt.

A frakcióvezető hozzátette: Nemény András, azzal kampányolt, hogy ha nyernek, az önkormányzat megveszi a szállodát. Ez láthatóan csak ígéret volt, amely a jelek szerint árfelhajtó erővel is bírt - mondta.

Az Éljen Szombathely! frakció vezetője szerint, a város ezen az áron nem veheti meg az épületet.

Tóth Kálmán frakcióvezető,  Éljen Szombathely!
Ez azonnal egy 600 millió forintos kiadást jelentett volna a város költségvetésében 2020-ra, amit ebben a helyzetben nem lehetett felvállalni. Arról nem beszélve, hogy természetesen a szállónak az általános állapota mindenki számára ismert. Várhatóan még milliárdokat kellett volna ebbe az épületbe beleölni.

A közgyűlés 12 igen és 8 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy nem él elővásárlási jogával. Nemény András polgármester szerint ez nem jelenti azt, hogy a város lemond a szállodáról, bármely komoly befektővel együttműködnek a hasznosításban.