Hírek

A stroke felismerését segítő programot fogadott el a közgyűlés

2018. február 27., 14:28

A kampány célja az, hogy a betegek minél előbb kórházba jussanak és ezáltal jelentősen javuljanak a gyógyulási esélyeik.

A stroke felismerését segítő programot fogadott el a közgyűlés

„Minden nap van átlagosan 3-4-5 stroke-riasztás, tehát nagy számról beszélünk”

A stroke, vagy ahogy a laikusok nevezik, a gutaütés az egyik leggyakoribb agyérkatasztrófa. Előzménye általában nincs, a tünetek akkor jelentkeznek, amikor már megtörtént a baj. Korábban 100 betegből mindössze 1-2 jutott időben segítséghez, mára - a kórház és a mentőszolgálat együttműködésének köszönhetően, a betegút lerövidítésével - Szombathelyen ez a szám valamelyest javult, de még mindig elmarad az európai átlagtól.

Nagy Lajos - igazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
„Így is azt találtuk, hogy a 2,4 százalékról olyan 4,5 százaléra, így is olyan minden 20.,  25. embernek sikerül megérkeznie a kórházba és esélye legyen arra, hogy kinyissuk az eret. Az érnyitás vagy gyógyszeresen, vagy egyre inkább műszeresen történik, katéteres úton.”

Erre azonban a tünetek jelentkezésétől kezdve 3, legfeljebb 4 és fél óra van. Az önkormányzat célja az, hogy Szombathely lakosságának legalább a harmada elsajátítsa azt a tudást, aminek alapján időben felismerhetőek a stroke tünetei.  

Puskás Tivadar - polgármester
„Ez a beszédzavar, az arcasszimetria, illetve valamelyik végtagnak a gyengesége. Tehát ez azt jelenti, hogyha bármelyik ezen tünetek közül megjelenik, ezen tünetek valamelyikét felismerik, akkor rögtön, és haladéktalanul kórházba kell vinni a beteget.”

A Szombathely, a segítés városa 2. programban a stroke felismerése érdekében felvilágosító előadások megtartása, valamint különböző klubokkal és a civilekkel való együttműködés is szerepel.