Hírek

A szabadtéri színjátszás múltjáról és jövőjéről tartottak fórumot a TIT-ben

2013. december 09., 18:00

Egyszerre antik és modern szabadtéri színházat tervezne Mezős Tamás építész a Kálvária-dombnál. A régészek azt feltételezik itt állhatott az ókori Savaria színháza vagy amfiteátruma.

A szabadtéri színjátszás múltjáról és jövőjéről tartottak fórumot a TIT-ben

Szombathely antik színházáról és annak újratervezéséről  tartott előadást Mezős Tamás építész, egyetemi tanár a Weöres Sándor Színházban. A régészek a Kálvária-dombnál feltételezik azt a helyet, ahol az ókori Savaria színháza vagy amfiteátruma állhatott. Erre a domb északi oldalának félköríves bemélyedéséből is következtetnek.

Mezős Tamás - építész, egyetemi tanár
“Általában ha egy görög színházról gondolkozunk, akkor a természet lágy ölére formálták meg a széksorokat és a széksorok ölelésében helyezkedett el az orchestra egy kör alakú színpadtér. Illetve emögött pedig ott volt a szkéné épülete, ami színpadképként is szolgált és a színészek öltözőjeként.”

Mezős Tamás szerint a savariai színház hasonlított a görög epidauroszi színházhoz. Erre utal, hogy az üléssorok magassága és a nézőterek hajlásszöge is azonos. 1955-ben 2 hektárnyi területen már voltak ásatások a Kálvária-dombnál, viszont a feltárás ideje alatt leesett hó akadályozta a régészek munkáját.

Csapláros Andrea- igazgató, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
“Találtak ott falakat, de ezek nem bizonyítják azt, hogy ott vagy amfitheáter vagy színház lett volna. De magának a helynek a kiképzése arról szól, hogy ott bizonyosan volt egy ilyen épület. A másik, hogy egy írásban: Quirinusnak egy kivégzéséről vagy halálra ítélésesről tudjuk azt, hogy ez az in teatro-ban vagyis a színházban történt.”

A színház vagy amfiteátrum konkrét bizonyításához további ásatások szükségesek. A feltárás időtartama legalább több hónapot is igénybe vesz és minimum 100 millió forintba kerülne. Mezős Tamás egy antik, de egyben modern szabadtéri színházat képzelt el a területre, ami Szombathely turisztikai arculatának meghatározó eleme lehetne.