Hírek

A Székesegyházba kerülnek Brenner János földi maradványai

2017. november 14., 17:23

Brenner János rábakethelyi káplán a hit védelmében, az Oltáriszentséget védelmezve halt meg 1957. december 15-én. Tíz évnyi várakozás után november 8-án Ferenc pápa elrendelte boldoggá avatását. Ebből az alkalomból földi maradványait a Székesegyházban helyezik el.

A Székesegyházba kerülnek Brenner János földi maradványai

Brenner János életútja példakép és erőforrás a szombathelyi egyházmegye számára. A kommunista diktatúra nem nézte jó szemmel népszerűségét, és 1957 decemberében 32 késszúrással meggyilkolták.

Székely János – megyéspüspök
„Brenner János boldoggá avatása azt is hirdeti, hogy a kegyelem ereje, Isten ereje nagyobb mindenfajta földi diktatúránál, gonosz hatalomnál. Ahogy húsvét titkában ezt éljük át, hogy Krisztus legyőzi a bűnt és a halált, most a boldoggá avatásnál ugyanezt éljük át, Brenner Jánosnak a fénye, amit ő hordozott, újra fölragyog.”

Ferenc pápa november 8-án kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott, hogy tegye közzé Brenner János rábakethelyi káplán boldoggá avatását. Az eljárás hosszú: a többi közt megalkotják a mise- és a zsolozsma szövegét, és Brenner János földi maradványait is átszállítják a szalézi kriptából a Székesegyházba.

Brenner József nagyprépos
„Nem exhumálással, hanem úgy ahogy van, a koporsójával együtt valamelyik mellékoltárra lesz elhelyezve. Ereklyének pedig nem a csontjait választottuk, hanem a véres karingjét.”

Az egyházmegyénél azt remélik, így a fiatalok is megismerik majd Brenner Jánost. Boldoggá avatása várhatóan tavasz végén, nyár elején lesz.