MNB
MNB - 2

Hírek

A székesegyházban vesperást tartottak, majd lampionos felvonulással emlékeztek Szent Mártonra

2012. november 12., 16:52

Az ünnepi menetben több százan vettek részt, iskolás cosportok és magánemberek is eljöttek az immár hagyományos rendezvényre, amelynek végén a megyés püspök megáldotta a frissen felújított Márton-kápolnát a szentről elnevezett  templomban.

A székesegyházban vesperást tartottak, majd lampionos felvonulással emlékeztek Szent Mártonra

Vesperásra gyűltek össze a hívek pénteken este a Székesegyházban. Az esti dícséretet Szent Márton püspök tiszteletére tartották.

A székesegyházhoz sokan már lampionokkal érkeztek.

Rácz Péter
Látom, hogy lámpás van a kezedben, Te készítetted? -Hát, igen, anya segítségével. - És hogy kellett ezt elkészíteni? - Voltak hozzá sablonok, azokat berajzoltuk, és ollóval kivágtuk, és volt hozzá ilyen, amivel ki lehetett vágni.

Pörge Viktória
Miért van liba a te lámpásodon? - Mert elárulták a libák, hogy ott van a libaólban. - És miért bújt el Márton? - Mert nem akart püspök lenni.

A lampionos felvonulásra a szombathelyi iskolákból és az egyházmegye más településeiről is sokan érkeztek. A menet a legiósok vezetésével indult a Szent Márton  templomhoz, ahol a hagyomány szerint egykor Márton szülőháza állt.

Marton Zsolt alpolgármester
Nem csak Magyarország-szerte, hanem az egész keresztény Európában összeforrott Szhely és Szent Márton neve, nem csoda, hiszen Szhely szülővárosa Szent Mártonnak, aki az egyik legnépszerűbb szentje az egész keresztény közösségnek, így nem véletlen, hogy ilyenkor Szombathely megmozdul.

A Szent Márton-templom előtti téren Prugberger Emil képviselő emlékezett az egykor katonából lett püspökre, aki máig a segítő szeretet példaképe. A megyéspüspök idén is meghirdette a Váltsuk meg Márton köpenyét akciót, és azt kérte, készítsenek minél többen karácsonyi ajándékcsomagot a rászoruló családok gyermekeinek. Ezután az egyházmegye és a város vezetői, a plébániák és több civil szervezet képviselői megkoszorúzták Márton szobrát, majd az ünneplők a templomban tanúi lehettek a felújított Szent Márton kápolna megáldásának.

Az ünneplőket a templom előtt Márton-kifli várta, amit kettétörve egymással oszthattak meg gyerekek és felnőttek.