Hírek

A szocialista párt szerint parlamenti 4/5-del kellene köztársasági elnököt választani

2012. április 05., 16:58

A közvetlen választást is támogatják, de már nincs idő ezt a gyakorlatban is megvalósítani - mondta el mai sajtótájékoztatóján Nemény András, a párt országgyűlési képviselője. Az MSZP azt szeretné, hogy az elnök ne pártkatona, és ne báb legyen, hanem a nemzet egységét megtestesítő, szuverén személy.

A szocialista párt szerint parlamenti 4/5-del kellene köztársasági elnököt választani

Az MSZP támogatja a közvetlen elnökválasztást, de ezt most túl hosszadalmas lenne  keresztülvinni a jogalkotáson - kezdte tájékoztatóját Nemény András. Azt javasolják, hogy a parlament 4/5-ös többséggel válasszon államfőt, és ennek megfelelően módosítsák az alaptörvényt.

"Azt szeretnénk kizárni, hogy egy párt vagy egy ember jelöljön köztársasági elnököt, ez megbukott az előző jelölésnél. Azt szeretnénk, ha ez egy konszenzusos köztársasági elnök lenne."

Olyan elnök kell, aki a nemzet egységét képviseli, aki betartja a demokrácia játékszabályait, és támogatja az euroatlanti integrációt - mondta a politikus. Ennek a személyiségtípusnak sem Kövér László, sem Áder János nem felel meg - tette hozzá. Nemény András leszögezte: el tudják fogadni, hogy a mostani kormánytöbbségnek megfelelően keresztény-konzervatív értékrendű államfője legyen Magyarországnak, de ne legyen pártkatona, se báb, inkább olyan ember, aki a tudomány vagy a nemzetközi jog terén már elért valamit. A szocialisták arra is kíváncsi, hogy a lakosság milyen köztársasági elnököt szeretne: irodáik nyitva állnak a választók előtt, és a koztarsasagielnok@mszp.hu e-mail címen is várják a véleményeket - mondta Nemény András.