MNB
MNB - 2

Hírek

A "Találkozz a tudósokkal" program szombathelyi állomása

2011. november 08., 17:21

 A Fulbright-ösztöndíj segítségével számos hazai szakember tanult vagy végzett kutató munkát amerikai egyetemeken. Ezekkel a lehetőségekkel már a magyar középiskolások is megismerkedhetnek  egy tudomány- és tanulásnépszerűsítő rendezvénysorozat keretében.

A Találkozz a tudósokkal program szombathelyi állomása

Júniusban nyert innovációs díjat ezzel az interneten keresztül vezérelhető robotautóval a Bolyai-iskola két diákja. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra.

Baranyai József - biológiatanár, Bolyai-iskola
"Felkészítjük őket, hogy úgy menjenek oda az egyetemi professzorhoz, hogy a középiskolai ismeretek maximumát tudják, megfelelő alapokkal rendelkeznek, jó a problémamegoldó gondolkodásuk. És azután azzal a technikai parkkal, amivel egyetem rendelkezik, a professzor tovább tudja fejleszteni a mi diákunkat."

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége a Magyar Innovációs Szövetséggel és Fulbright egyesülettel közösen indította el azt a programot, amely az amerikai tanulmányi lehetőségeket, valamint a  műszaki és természettudományokat népszerűsíti a magyar középiskolások körében.

Körmendy Anna - projektasszisztens, Magyar Innovációs Szövetség
"Ez az a pálya, amit nagyon kevesen választanak, egyrészt mert nem egy olyan előrelátható karrier sokak számára -szerintem - főleg itt Magyarországon, viszont nagyon nagy eredményeket lehet ebben is elérni."

Koloszár József, a Savaria Egyetemi Központ docense középiskolai és egyetemi évei alatt Fulbright-ösztöndíjasként egy évet tanult egy New-York-i egyetemen. Szoftverek fejlesztésével foglalkozik. A bolyais diákokat a számítógépes grafikával ismertette meg. Az iskolából most is többen készülnek külföldi egyetemi tanulmányokra, vagy pályáznak ösztöndíj lehetőségekre.

Mézes Fanni
"Én nem szertnék ottkinn élni. de ez lehetőség lenne, hogy ott kutassak és tapasztalatot szerezzek."

A program részeként a diákok a Csodák Palotája munkatársainak közreműködésével látványos kísérleteket is figyelemmel kísérhettek.