Hírek

A telefonos és online csalásokról tartott kerekasztal-beszélgetést a rendőrség

2024. április 15., 19:05

A telefonos és online csalásokról tartott kerekasztal-beszélgetést a rendőrség pénteken, a bűnmegelőzés napján. Sokféle területről hívtak vendégeket, akik kávéházi hangulatban vitatták meg a kibertérben leggyakrabban előforduló és egyre többeket érintő jogsértéseket.

A telefonos és online csalásokról tartott kerekasztal-beszélgetést a rendőrség

2011. április 12-én jött létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Ez a nap lett nyolc esztendővel később a bűnmegelőzés napja. Ez alkalomból szervezte meg a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteken a Kiber Café-t, ahol az online térben leggyakrabban előforduló jogsértésekről esett szó. Jellemzően telefonon, sms-ben, emailen keresztül verik át áldozataikat a csalók, de számos esetben fordul elő online vásárlásokkal kapcsolatos visszaélés és ún. nigériai csalás is.

Barabás Mónika - alosztályvezető-helyettes, Bűnmegelőzési Alosztály, VVMRFK

“Ez nagyon aktuális, mert a kiber tér forgalmának növekedésével párhuzamosan azért jelentősen megnőtt az online térhez köthető csalás bűncselekmények száma. A csalás-bűncselekményről ugye azt kell tudni, hogy jogtalan haszonszerzés céljából valakit tévedésbe ejtenek vagy tévedésben tartanak, tehát a tévedésbe ejtésről, becsapásról, átverésről van szó, tehát ezek a bűncselekmények ilyen formában megelőzhetők ha elég óvatosak vagyunk.”

A Kiber Café-t egy kávézóra hasonlító, hangulatos környezetben bonyolították le: körasztaloknál foglaltak helyet a vendégek, a színes tollak segítségével könnyebben születtek meg a kreatív, előremutató gondolatok. Arra kérték a résztvevőket, hogy osszák meg tapasztalataikat az online térben előforduló csalásokról. A szakemberek azt is megvitatták, hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást. A témák 20 percenként cserélődtek, a szünetekben a résztvevők kötetlenül beszélgethettek. A meghívott vendégeket széles körből válogatták: voltak közöttük rendőrök, középiskolás diákok, tanárok, nyugdíjasok, védőnők, az áldozatsegítő központ, a FÉHE és a Szombathelyi Egyházmegye képviselői.

Kelemen Krisztián - elnök, Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság

“Az online csalásoknak a megelőzése az egyik legfontosabb feladat, én azt gondolom. A lakosságot tájékoztatni kell folyamatosan azzal kapcsolatban, hogy milyen veszélyek, milyen fajta veszélyek leselkedhetnek rájuk illetve a vagyonukra vonatkozóan, és melyek azok a pontok, ahol nekik gyanakvónak, kételkedőnek kell lenni, és melyek azok az eszközök, illetve melyek azok a feladatok, amelyekkel meg lehet előzni ezeket az online csalásokat.”

A résztvevők javaslatait és ötleteit a nap végén összevetették.