Hírek

A területi államigazgatási rendszer átalakítását bírálja az MSZP

2012. április 13., 17:56

Ipkovich György és Nemény András szerint egyelőre nem látszik, mitől lesz jobb a járási rendszer a mostaninál, csak az világos, hogy ez egy újabb eleme a kormányzat centralizációs törekvéseinek. A politikusok a balatonberényi üdülőről is beszéltek: attól tartanak, hogy valaki szemet vetett az ingatlanra, ezért hagyják elenyészni.

A területi államigazgatási rendszer átalakítását bírálja az MSZP

A járási rendszer azt bizonyítja, hogy a kormányzat háttérbe akarja szorítani a választott tesületeket a hivatalokkal szemben - kezdte a sajtótájékoztatót Ipkovich György. Szerinte a mostani kistérségeket kellett volna alapul venni a járási határok megrajzolásakor. Arra is rámutatott, hogy az új rendszer megszünteti az összes eddig létező önkormányzati társulást. Az okmányirodák, polgármesteri hivatalok pedig állami tulajdonba kerülnek, miközben nem tisztázott a költségek elosztása.

Nemény András arról beszélt: megint egy konkrétumok nélküli törvény születik, amelyet majd kormányrendeletek töltenek meg tartalommal. Szerinte a járási vezetőkkel szemben támasztott követelmények túl alacsonyak. Attól tartanak, hogy nem szakmai, hanem poltikai alapon születik döntés, és káderekkel töltik fel ezeket a pozíciókat.

A balatonberényi üdülő mostani, elhanyagolt állapotáról is beszéltek a politikusok. Ipkovich György rámutatott: eddig akárhány kérdést tettek fel a parlamentben az üdülő sorsáról, senkitől nem kaptak egyértelmű választ. Az is elhangzott: Majthényi László megyei közgyűlési alelnök koordinálja a balatoni üdülőkkel kapcsolatos munkát, elvárják tőle, hogy újra lehetővé tegye a vasi gyerekek kedvezményes nyaralását. A szocialisták attól félnek, hogy valaki meg akarja szerezni, az ingatlant és a szomszédos telkeket.