Hírek

A test és a lélek orvosa díj átadója

2024. január 24., 18:29

Berdál Mária főorvos és Brodorics Tamásné aneszteziológiai szakasszisztens kapta idén A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díjat. Az elismerést hétfőn adták át Körmenden.

A test és a lélek orvosa díj átadója

Bebes István polgármester beszédében Batthyány László emberek iránti segítőkészségét állította példaként a megjelentek elé.

Bebes István, polgármester

“Ha ez vezérel bennünket, ha boldoggá akarjuk és szeretnénk tenni embertársainkat, akkor azt gondolom, hogy azon az úton járok, amit a boldoggá avatott hercegorvos megfogalmazott.”

A díjat 2018-ban alapította a Szombathelyi Egyházmegye azzal a céllal, hogy évről évre elismerje, megerősítse a hit és az egészségügyi hivatás kapcsolatát. Idén Berdál Mária nyugalmazott főorvos, a celldömölki kórház egykori igazgatója és Brodorics Tamásné nyugalmazott aneszteziológiai szakasszisztens kapta az elismerést. Mindketten évtizedeken át elhivatottan szolgálták a betegeket.

Berdál Mária - ny. főorvos

“Szeressék az embert, szeressék a beteget. Legjobban a beteg vágyik a szeretetre. Nem nagy dolgokon múlik. Nem tudtam feltalálni semmi különlegeset, de mosolyogni, megsimogatni, megvigasztalni, megállni egy pillanatra, ránézni a betegre, biztatni, erőt adni neki. Ez egy nagyon fontos dolog.”

Brodorics Tamásné - ny. aneszteziológiai szakasszisztens

“Műtőbe kerültem, ahol az ember tényleg az egész embert látja. Nagyon szerettem az ébredőben dolgozni, mert ott tudtam beszélgetni, szorongást csillapítani a betegeknek. Olyan orvosokkal dolgoztam az utolsó időkben, akik még jobban felvilágosítottak róla, hogy a lélek mennyire számít, nemcsak a test.”

Az ünnepség a Szent Erzsébet-templomban püspöki szentmisével folytatódott. Fekete Szabolcs Benedek a Batthyány család szenvedések között is megmutatkozó hitéről beszélt a megjelenteknek.

Fekete Szabolcs Benedek - segédpüspök

“Boldog Batthyány-Strattmann László élete, küszködései, felajánlott szenvedései erősítenek meg minket abban, hogy amikor a saját életünkben besötétedik, akkor a hit tud fényt gyújtani a legnagyobb sötétségben, képes a mennyország fénye átragyogni.”

A mise végén a segédpüspök Kiss László plébánossal együtt Boldog Batthyány-Strattmann László közbenjárásáért imádkozott.