Hírek

A történelemtanítás változó trendjeiről tartottak szakmai előadást az ELTE SEK konferenciatermében

2024. március 12., 08:40

A történelemtanítás változó trendjeiről tartottak szakmai előadást hétfőn az ELTE SEK konferenciatermében a Magyar Történelmi Társulat nyugat-dunántúli csoportjának szervezésében. A történelem mellett az állampolgári ismeretek tantárgyhoz kapcsolódó érettségi követelményekről is részletes tájékoztatást kaptak az érdeklődők.

A történelemtanítás változó trendjeiről tartottak szakmai előadást az ELTE SEK konferenciatermében

2024-ben nemcsak a felvételi, hanem az érettségi is megváltozik, hiszen befejezi a középiskolát az az évfolyam, amely 2020-ban az új Nemzeti Alaptanterv alapján tanult. Az előadáson Jáger Amália szaktanácsadó a történelemtanítás változó trendjeit és az aktuális érettségi követelményeket ismertette az érdeklődő pedagógusok előtt.

Jáger Amália - mestertanár, Nagy Lajos Gimnázium

“Témakörök átkerültek középszintről emelt szintre, emelt szintről középszintre, új témakörök jöttek be - ezek a változások, illetve most teljesen új az állampolgári ismeretek tantárgy. Korábban ezt a történelem tantárgyba integrálva oktattuk, sok esetben társadalomismeret címen, most viszont egy teljesen különálló tantárgy, amiből középszinten lehet érettségi vizsgát tenni.”

Az új, állampolgári ismeretek tantárgy oktatása a történelem szakos pedagógusokra hárul, külön tankönyv is készült hozzá.

Jáger Amália - mestertanár, Nagy Lajos Gimnázium

“Ha valaki megismerkedett már az állampolgári ismeretek tankönyvvel, akkor láthatja, hogy az első felében nagyon sok olyan olyan téma van, amely történelem órán is ott van - például az Alaptörvény elemzése -, azonban a második félév nagyon sok olyan gazdasági ismeretes témát hoz fel, ami lehetséges, hogy egy picikét a mi bölcsész gondolkodásunktól távolabb esik.”

Az Oktatási Hivatal már közzétette a 2024-es emelt szintű történelem érettségi szóbeli témaköreit. Újdonság többek között, hogy a Politikai berendezések a modern korban fejezet a mai Magyarország politikai intézményrendszerével bővült. Ezzel párhuzamosan kikerült a tematikából a Társadalmi kérdések napjainkban Magyarországon című fejezet, amely a társadalmi egyenlőtlenségeket is vizsgálta.