MNB
MNB - 2

Hírek

A túlélésért küzdenek az éttermek

2021. január 21., 16:12

A koronavírus-járvány leginkább a turizmus-vendéglátás szektort sújtotta. Európa több országában is kinyitottak a tiltás ellenére, mert nem bírják tovább elszenvedni a bevételkiesést. Szombathelyen továbbra is betartják a szigorú egészségvédelmi intézkedéseket, de aki még talpon van, nagyon várja az újranyitást.

 

A túlélésért küzdenek az éttermek

Olvadozó hóember, ölében tábla: Itt már nagyon várják az újranyitást. Ez a látvány fogadja a város egyik régi vendéglőjébe ételért érkezőket. A koronavírus járvány miatt kizárólag elvitelre dolgoznak itt is. Bent lázas munka folyik, ebédidő van, folyamatosan érkeznek a rendelések.

"Készpénzzel vagy kártyával tetszik fizetni? Kártyával. Rendben van, visszük holnap, köszönjük szépen."

Lencsefőzelék pörkölttel, vagy karalábé leves és cigánypecsenye volt a szerdai menü ebben az étteremben. Egymás után csomagolják az ételeket. A vendéglő elsőként csatlakozott egy országos ételfutár szolgálathoz, valamint a szintén országos virtuális étlap szolgáltatáshoz. Folyamatosan keresik a talpon maradást segítő új lehetőségeket. Állami bértámogatást és járulékkönnyítést is kaptak, de még így is csökkenteni kellett a létszámot.

Szvoboda László – üzletvezető-tulajdonos, Május 1. Söröző és Étterem
„Mi úgy tudtunk talpon maradni, hogy megtartottuk a dolgozóink 90 %-át, átszerveztük az embereket, például a pincérek is beálltak futárkodni, diszpécserkedni. Tehát nagyrészt megmaradt a munkája mindenkinek, mindenki megkapta becsülettel a fizetését. Mi meg elviseljük a veszteségeket.”

Ebben a belvárosi tésztabárban is elvitelre dolgoznak. A tulajdonos azt mondja, ők két alkalmazottat és alkalmi munkavállalókat foglalkoztatnak. A kis éttermet is érzékenyen érinti a hosszúra nyúlt korlátozás, a nagyobbaknál pedig 50 %-os is lehet a kiesés.

Marton Zsolt – tulajdonos, séf, Pasta Casa
„Persze nagyon sokan vannak, akiknek be is kellett zárniuk. Ez rengeteg problémát hoz magával, mert nem tudnak elhelyezkedni azok, akik a vendéglátásban dolgoztak. Főleg a szakképzetlen személyzetnek vannak komoly nehézségei, hiszen miután nincs kiszolgálás, kevesebb a mosogatni való, nincs fehéredény mosogatás, ami klasszikus éttermi vendéglátásban a munka nagy részét kiteszi.”

A belvárosi vendéglátóhelyek többsége bérleményben működik, ha nem kapnak a tulajdonostól díjcsökkentést, vagy halasztott fizetési lehetőséget, az akár végzetes is lehet a vállalkozások számára. Az önkormányzat a veszélyhelyzet miatti korlátozó intézkedések idejére négyzetméterenként 100 forintra csökkentette az előkertek, teraszok közterület-használati díját azok számára, akik nem tudnak működni, az elbontás pedig túl sokba kerülne. A szüneteltetést viszont be kell jelenteni. November 11-től 16 vendéglátóhely kérte ezt a megoldást.