Hírek

A vadmacskát választotta az év emlősének a Vadonleső program 2024-ben

2024. január 30., 17:20

A vadmacskát választotta az év emlősének a Vadonleső program 2024-ben. Az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Fővárosi Állatkerttel közösen már 11. alkalommal hívja fel a figyelmet ily módon a veszélyeztetett fajokra.

A vadmacskát választotta az év emlősének a Vadonleső program 2024-ben

A vadmacska külleme, bundájának cirmos mintázata nagyon hasonlít a házi macskáéhoz. Mérete azonban általában nagyobb, akár 8 kg-osra is megnő.

"Ami a legbiztosabb és legtöbbször figyelt bélyeg, az a rövid farok, ami legömbölyödve ér véget, vaskosabb, mint a felső szakasza, és 3-5 önállóan jól felismerhető fekete gyűrű látszik rajta."

A vadmacska Skóciától Dél-Európáig és a Kaukázus hegyvonulatáig fordul elő, hazánkban főként az Északi-középhegységben, a Bakonyban és a Tisza-menti ligeterdőkben figyelték meg. Életmódját, viselkedését tekintve vérbeli vadállat, sokáig a kutatók is keveset tudtak róla, mert óvatos, és kerüli az embert, nem is szelídíthető. Az egyre elterjedtebb vadkamerák sokat segítettek a faj alaposabb megismerésében. A nappalokat sűrű erdők, bozótosok mélyén, sziklaüregekben, fák odvában meghúzódva tölti, és éjszaka aktív.

Szinetár Csaba - zoológus, főiskolai tanár, ELTE-SEK

"Idős, kifejlett, ivarérett példányok a legnagyobb titokban élik életüket, ekkor vadásznak, ekkor történik a párkeresés is, magányos állatról van szó, csak a párkeresési időszakban választ magának partnert."

Főleg rágcsálókat, leggyakrabban mezei pockot, egeret, ritkábban üregi nyulat zsákmányol. Magyarországon a vadmacska fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint. Egyedszámát ezer körülire becsülik.

Szinetár Csaba - zoológus, főiskolai tanár, ELTE-SEK

"Amennyiben a vadmacska állományát szeretnénk megőrizni, erősíteni, fel kell hívni a figyelmet sz idős, nagy kiterjedésű erdők megőrzésére. A sorsát másrészt az elkóborló házi macskák veszélyeztetik."

A két faj ugyanis keveredik, ami bizonytalanná teszi a vadmacska hosszú távú fennmaradását. Házi kedvencek ivartalanítása és portán belül tartása jelentősen növelheti esélyeit.