Hírek

A vakok és gyengénlátók mindennapjainak nehézségei

2016. október 17., 17:09

Az egyhetes figyelemfelhívó rendezvénysorozat zárásaként nagyszabású ünnepséget tartottak a fehér bot világnapja alkalmából. A programon - amelyre a fogyatékossággal élők integrációjáért felelős miniszteri biztos is ellátogatott - a vakok életét megkönnyítő segédeszközöket lehetett kipróbálni.

A vakok és gyengénlátók mindennapjainak nehézségei

111 évvel ezelőtt, az országban elsőként Vas megyében alakult érdekvédő szervezete a vakoknak. Ennek az örökségnek méltó folytatása az az igyekezet, amellyel a jogutód egyesület megragad minden alkalmat a többségi társadalom érzékenyítésére. Így volt ez az elmúlt héten is, amikor a fehér bot október 15-ei világnapjához kapcsolódva több nyilvános figyelemfelkeltő programot is szerveztek a témában Szombathelyen.

Bősze György - elnök, Vas Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete
“Egész héten itt dolgoztunk kint, az Oladi Művelődési Központban. Megpróbáltuk a látó társadalmat megismertetni egy kicsit a sérültségünknek a problémáival, a mindennapi helyzetünkkel, kipróbálhatták a segédeszközeinket.”

Szombaton a Simon István utcai intézményben nagyszabású ünnepségre gyűltek össze az érintettek. A zenés műsort követően Szombathely polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszélt az emléknap történetéről, és kiemelte, hogy sajnálat helyett segítésre van szükség.

Puskás Tivadar - polgármester
“A feladatunk az, és különösen itt, Szombathelyen az a feladatunk, Szombathelyen, Szent Márton szülőhelyén, Szent Márton városában, hogy segítsünk a sérülteknek, segítsük a vakokat ahhoz, hogy teljes életet éljenek.”

A találkozó résztvevőit levélben köszöntötte Hende Csaba országgyűlési képviselő. A kormányzatot a fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos képviselte, aki azt reméli, hogy hamarosan csökken az ilyen világnapok jelentősége. Ehhez arra van szükség, hogy a hétköznapokon is minél több szolgáltatás váljon elérhetővé a sérülteknek.

Szekeres Pál - miniszteri biztos, EMMI
“Én egy háromgyerekes apuka vagyok, és mi nem tartunk gyereknapot, merthogy mindennap az van. Tehát én ebben bízom, hogy ebbe az irányba haladunk, hogy ezek a dedikált napok egyre inkább csak egy ilyen ünneplésre, figyelemfelhívásra szolgálnak, és egyre kevésbé arról, hogy mennyi-mennyi feladat van. És úgy gondolom, hogy jó úton haladunk.”

A miniszteri biztos szerint rendkívül fontos a civilek jelenléte és aktivitása ebben a szektorban, ezért üdvözölte a Szülőföld Egyesület munkáját is, amely nagy részt vállalt a mostani fehér bot-nap szervezésében is.