Hírek

A vállalkozások számára az EU-s pályázatok jelenthetik a válságból való kilábalás és az előrelépés lehetőségét

2012. november 13., 17:08

Nemrégiben 9 szombathelyi vállalkozás több mint 520 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert munkahelyteremtésre az Új Széchenyi Tervben. Jövő év decemberéig további háromezer milliárd forint Európai Uniós támogatásra pályázhatnak a vállalkozások. Egy mai szakmai konferencián többek között az energetikai pályázati lehetőségekről is hallhattak haszos tudnivalókat a szombathelyi cégek vezetői.

A vállalkozások számára az EU-s pályázatok jelenthetik a válságból való kilábalás és az előrelépés lehetőségét

Háromezer milliárd Ft Európai Uniós támogatás sorsa dőlhet el jövő év végéig, amiből akár a szombathelyi cégek, vállalkozások is részesülhetnek - hangzott el egy mai konferencián. Egy országos pályázati tanácsadó cég a helyi szakembereknek kíván segíteni a lehetőségek bemutatásával.

Madarász András - értékesítési manager, Goodwill Consulting Kft.
"Olyan energetikai pályázatokat szeretnénk elsősorban ismertetni az érdeklődőkkel,amelyek megújuló energiaforrások beszerzését támogatják 60%-os támogatás mellett. Ez azt jelent,hogy a beruházási költségekhez mindössze 40%-os önerőt kell biztosítani."

Ezen kívül még olyan lehetőségekről is szó esett, ami a vállalkozások napi működését, tevékenységét segítheti. A cégvezetők információ szerzés céljából érkeztek az előadásra, illetve az uniós pályázatok részleteire is kíváncsiak voltak.

Heckenast István - ügyvezető, Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft.
"Itt különösen gondolok arra a mikrohitel pályázatra, ami most is már nagyon népszerű, ahol az ún. 45-45-10, csak így röviden, azok a számok jelentik az önrészt, a támogatott hitelt és az állami támogatást, amit le lehet pályázati formába, ingatlan vásárlásra, ill. egyéb eszköz beszerzésre fordítani."

Az energetikai fejlesztések között a legnagyobb érdeklődésre a napelemek beszerzése, alkalmazása tart számot. Ezzel a beruházással ugyanis hosszú távon jelentős rezsiköltséget lehet megtakarítani.