Hírek

A várható élettartam növekedésével egyre többeket érint az időskori elbutulás

2019. február 15., 15:10

Mivel a demens betegek 24 órás felügyeletre szorulnak, a róluk való gondoskodás nagy teher a családok számára. Az ellátással kapcsolatos lehetőségekről, terápiákról, az állapotot jellemző tudnivalókról indított beszélgetéssorozatot Alzheimer Café címmel a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ.

A várható élettartam növekedésével egyre többeket érint az időskori elbutulás

Szombathelyen 100 14 év alatti fiatalra 144 65 év feletti jut, ez az öregedési index jóval meghaladja az országos átlagot. A városban élő időskorúak 5 százalékát érinti a demencia. Ezek az adatok is elhangzottak az Alzheimer Café első rendezvényén, amelynek résztvevőit Puskás Tivadar polgármester köszöntötte, majd Legli Veronika tartott előadást.

Legli Veronika - háziorvos
"Nem csak az emlékezet, vele együtt a lélek, a psziché, a szokások, az érzelmek változnak meg, ezek különféle formában és időpontban jelentkeznek."

A demencia hosszú évek alatt kialakuló, memória-, beszéd- és tudatzavarral, személyiségváltozással, az absztrakt gondolkodás károsodásával járó gyógyíthatatlan tünetegyüttes. A beteg gyakran elkóborol, feledékeny, történeteket talál ki, napi rutinja felborul. Ellátása nagy nehézséget jelent a család számára, ezért elsősorban érintett hozzátartozókat vártak az interaktív kávéházi beszélgetésre.

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
"Feltétlenül fontos, hogy tudjanak egymással kommunikálni, szakemberekkel kommunikálni, hogy érezzék, hogy nincsenek egyedül a problémával, nem szigetelődnek el ebben a helyzetben, amiben vannak. Van segítség, vannak lehetőségek."

A Pálos Károly Központ idősklubjaiban 14 férőhelyen biztosít nappali ellátást demens betegek számára. Mozgás-, biblio- és zeneterápiával, különböző foglalkozásokkal igyekeznek lassítani állapotuk romlását.

Koroknai Anikó - klubvezető, X. számú Idősek Klubja
"Biztonságos környezetben állandó elfoglaltságot tudunk adni az időseknek, éreztetni tudjuk velük, hogy hasznosak, a családjuk számára is hasznosak, és azzal, hogy nappal ők elfoglaltak, azzal talán az éjszakai agitáltságukat, kóborlásukat is tudjuk féken tartani."

Ebben az évben még nyolc találkozót terveznek, márciusban az otthoni ápolást segítő eszközökről lesz szó.