Hírek

A vártnál kevesebb kukoricát takaríthatnak be a gazdák Vas megyében

2012. október 05., 17:37

Ennek oka egyértelműen az aszály, pedig egyes helyeken még a nyár végén is jó termés ígérkezett. Az árak viszont magasabbak mint tavaly. Így a gazdák jól is járhatnak.

A vártnál kevesebb kukoricát takaríthatnak be a gazdák Vas megyében

Szombathely északi részén aratja a kukoricát ez a gép. A késői eső miatt néhány napos késéssel tudták csak a munkát megkezdeni. A gazdálkodók nem örülnek a látványnak.

Ennek a csőnek ekkorának kellene lennie. A normál hossz fele, a vége elvan száradva, elsült. És a szemek sincsenek kitelve.

A termést mutatja Marlovics Norbert. Azt mondja, még augusztus közepén még jó termés ígérkezett.

A kukoricát amit itt látunk ez még ilyen magasságú volt. A sorok között sem lehetett elmenni. Ez hosszra is és teljesen összement a kukorica.

Az augusztus végi-szeptember eleji nagy forróság idején fogyott el a talajban lévő víz. Ez pecsételte meg a növény sorsát.

Marlovics Norbert, gazdálkodó
A korábbi évjáratokhoz képest fele vagy 40%-a. A mostani átvételi árakon, ami felfelé tendál, a végén így is kilehet hozni pozitívra. De nagy pluszra nem lehet számítani és mi itt Vasban még szerencsés helyzetben vagyunk.

Vas megyében 28 ezer hektáron vetettek kukoricát. Néhol már szeptember közepén megkezdődött a betakarítás, de ott általában nagyon rossz volt a termés. Az eddigi adatok szerint a korábbi évekre jellemző, hektáronkénti 7 helyett mindössze 5 tonna kukoricát tudnak betakarítani a gazdák. A szeptember végi-október eleji 15-35 mm-nyi eső ezen a növényen már nem segített.

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő - VMKH Földművelésügyi Igazgatósága
Ez a vetéseket hozta nyerő helyzetbe. A repcék kitudtak kelni illetve a búza alá készülő magágyakat a gazdák meg tudták csinálni.

A rossz termés miatt megugrottak a takarmányárak, és ez a sertéstenyésztőket is nehéz helyzetbe hozta. Ők akár 20-30 százalékos drágulást is elképzelhetőnek tartanak, s ha ez így lesz, a húsárak is jelentősen nőhetnek.