Hírek

A Vas megyei lett az év levéltára 2019-ben

2020. február 25., 16:00

Az elismerést kedden adták át az intézmény munkatársainak a Megyeházán.

A Vas megyei lett az év levéltára 2019-ben

“Ez a szekrény volt Szombathely városának első levéltári, pontosabban irattári szekrénye.”

Innen, az öreg szekrénytől indulnak a látogatók, hogy megismerkedjenek a levéltárosok munkájával, az itt őrzött dokumentumokkal a Múzeumok éjszakáján.

Szóllás Péter - fősztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma
“A levéltárakban folyó szakmai munka kicsit talán nehezebben jut el a szélesebb körökhöz, viszont ez a díj alátámasztja és bizonyítja, hogy a levéltárakban nagyon magas színvonalú szakmai munka folyik.”

Kiállítások, konferenciák szervezésével, kiadványok szerkesztésével is foglalkoznak az intézmény munkatársai. Közel négy évtizede rendezik meg a Levéltári napokat, ami ízelítőt ad a közgyűjteményben fellelhető iratok sokféleségéből, a szerteágazó levéltári kutatómunkából is.

Kenyeres István - elnök, Magyar Levéltárosok Egyesülete
“Legalább 2002-től, amióta új helyre költözött a levéltár, nagyon szisztematikus munka zajlott mind szakmai, mind közösségszolgálati téren, kiállítások, kiadványok tekintetében a levéltár szépen beágyazódott a város és a megye életébe.”

A levéltárak az iratmegőrzés, feldolgozás és közzététel terén nélkülözhetetlen feladatot látnak el.

Az internetnek és a levéltárosok munkájának köszönhetően a rögzített adatok jó része ma már otthonról is elérhető.

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára tízezer iratfolyóméternyi dokumentummal rendelkezik, a legrégebbiek a 12. századból származnak.

Melega Miklós - igazgató, Vas megyei levéltár
“Természetesen ezek a régi ritkaságok nagyon izgalmasak a kutatók számára, de ezt igaziból csak a hozzáértő kutatók használják. Jelentős részük azonban digitálisan az interneten is hozzáférhető, tehát a levéltárak már nemcsak a megsárgult iratokat őrzik, hanem a digitális világ felé is lépnek, és digitális formában is tárolnak iratokat.”

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által odaítélt  Év levéltára díj a munkahelyi közösség több éves kimagasló szakmai tevékenységének megbecsülését fejezi ki.