Hírek

A vese világnapja

2011. március 10., 15:58

Idén a vesebetegségek, valamint a szív- és érrendszeri rendellenességek összefüggéseire hívják fel a figyelmet az orvosok. Magyarországon több mint 10 ezer ember szorul rendszeres dialízisre. Többségük magas vérnyomásban illetve cukorbetegségben is szenved.

A vese világnapja

Számuk évről évre nő. Rendszeres szűréssel és egészséges életmóddal a baj megelőzhető. Mónika hetente három alkalommal jár dialízisre Sárvárról a szombathelyi központba. Négy és fél éve szorul művese kezelésre, azóta átültetésre vár. Itt a szombathelyi dialízis központban jelenleg 250 beteget kezelnek. Szerencsére kevés a Mónikához hasonló fiatal - mondja az orvosigazgató, inkább idősebb korban jelentkeznek a problémák. A dialízisre szorulók száma évente 6-7 százalékkal nő. A vesekárosodás kialakulásának hátterében gyakran a cukorbetegség és a magas vérnyomás áll.

Dr. Kulcsár Imre - orvosigazgató, szombathelyi dialízisközpont

"Ma a dializált populáció emiatt a két betegség miatt kerül dialízisre, és ez levezethető az elhízásból. Sokan nem tudják azt sem, hogy a dohányzás is rontja a vesefunkciókat."


Helyes életmóddal, egészséges táplálkozással megelőzhető lenne a vesekárosodás. Egy egyszerű vér- vagy vizeletvizsgálattal kiszűrhető, ha mégis probléma van, időben felismerve pedig jól kezelhető a betegség.