Hírek

A veszélyhelyzet utáni első közgyűlést értékelték a pártok

2020. június 26., 13:11
A veszélyhelyzet utáni első közgyűlést értékelték a pártok

A legfontosabb ügyeket értékelték a frakciók a közgyűlést követő sajtótájékoztatón pénteken délelőtt. A városvezetés részéről László Győző megköszönte a járvány elleni védekezésben részt vevők és a sajtó munkáját. Úgy fogalmazott: példás együttműködés alakult ki a veszélyhelyzet alatt a háziorvosokkal, az ügyeletet is velük kívánja megoldani az önkormányzat. Elismeréseket osztottak a szociális területen dolgozóknak, akik nem kapták meg a kormánytól az 500 ezer forintos juttatást. A GESZ költségvetéséből elkülönített 9,5 millió forintból húsz fő részesült jutalomban. Komolyabb költségvetés-módosítás szeptemberben lesz, addig nem indulnak új beruházások. A parkolási rendelettel kapcsolatban László Győző elmondta, a jegyárak emelésével és az ingyenes órákkal azt szeretnék elérni, hogy a járművek a belvárostól távolabb várakozzanak.

Illés Károly megköszönte a szombathelyieknek a járvány idején tanúsított fegyelmezettséget. A Fidesz frakció nagyrészt egyetértett a polgármester veszélyhelyzet alatt hozott rendelkezéseivel, de a ciklusprogramot nem szavazta meg. A mentőszolgálat szeptember 30-ig biztosítja az orvosi ügyeletet, a frakcióvezető aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mi lesz azután. Nem szavazták meg a médiaközpont üzleti tervét és beszámolóját. Úgy véli, a szállodaüzemeltető kft. nem működhet tovább a jelenlegi formájában. Üdvözölte, hogy elkészült a víztorony, és hogy a cserkészek visszatérhetnek korábbi székházukba, melynek bérleti díját támogatásként megkapják az önkormányzattól. Egyetértettek a költségvetés módosításával, a parkolási rendeletet azonban elutasították. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy augusztus 25-ig helyre kell állítani a törvényességet a VASIVÍZ Zrt.-nél.

Az Éljen Szombathely! frakció képviseletében Németh Ákos a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! program jelentőségét hangsúlyozta. Ismertette: bizottság alakult, amely azt vizsgálja, miért nem épült meg eddig a zanati kerékpárút. A tanácsnok szerint fontos lenne módosítani a településrendezési szabályokat, hogy az új lakóparkoknál ne maradjanak el az út-, járda-, közmű- és játszótér építések. Az 1000 parkoló program mellett a zöldterületek fejlesztése is fontos cél. Tóth Kálmán frakcióvezető elmondta, javasolták a polgármesternek, hogy tegyen feljelentést a Nagyszálló ügyében. A parkolási rendelettel kapcsolatban elmondta, meglátják, hogyan vizsgázik a két alacsonyabb díjzónában az ingyenes órák rendszere. Hamarosan befejezik az aszfaltozást az Illés Akadémiához vezető utcában, amit Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgóról neveztek el. Tóth Kálmán a Fogadj örökbe egy parkot! felhíváshoz való csatlakozásra biztatott mindenkit. .

Koczka Tibor nem érti, miért pályáztatás nélkül adta bérbe az önkormányzat a Késmárk utcai teniszpályákat. Szerinte pályázattal többletbevételhez juthatott volna a város. A Pro Savaria képviselője úgy véli, hogy az ezer parkoló építése előtt el kellene dönteni, milyen irányba fejlesszék a város közlekedését, mert így senki sem elégedett. Az ELTE 190 milliós idei támogatásából 50 milliót fizetett ki az önkormányzat, a fennmaradó összegről decemberben döntenek. Koczka Tibor szerint látni kellene az egyetem 3-5 évre szóló stratégiai tervét. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a VASIVÍZ esetében politikai csatározásról van szó, aminek Molnár Miklós az elszenvedője.