MNB
MNB - 2

Hírek

A WHO egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt

2020. január 31., 23:19

Megközelíti a tízezret az új koronavírussal fertőzöttek száma világszerte, és eddig 213-an haltak meg. A WHO egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett. Ez természetesen nem jelenti a határok lezárását. Magyarországon egyelőre nincs vírusfertőzött, de az országos tisztifőorvos a kórházak és a háziorvosok számára is eljuttatta a gyanú esetén kötelező eljárásrendet.

A WHO egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt

December közepén jelentették be a kínai hatóságok, hogy a 12 milliós Vuhan városában új koronavírus fertőz. Azóta államhatárokat és kontinenseket átlépve a betegek száma kilencezer fölé emelkedett. Magyarországon a téli légúti fertőzések negyedét valamilyen koronavírus okozza – mondta közéleti magazinműsorunkban a kórház fertőző osztályának főorvosa. Az új viszont abban különbözik tőlük, hogy súlyos légúti problémát, tüdőgyulladást okozhat, és már a 12 napos lappangási idő alatt is fertőz.

Schneider Ferenc – infektológus főorvos, Markusovszky Kórház
„Miután speciális gyógyszerünk nincs a koronavírusra, tehát nincs olyan, ami bejuttatva a szervezetbe megfékezi a vírus szaporodást, mint ahogy az influenzánál van ilyen. Nincs védőoltás, amivel megelőzést lehetne folytatni, ezért az egyéni védekezés az egyetlen lehetőség.”

A vuhani koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ezért tüsszentéskor, köhögéskor mindenképp zsebkendőt kell használni. A szabadba jutva valószínűleg a többi koronavírushoz hasonlóan hamar elpusztul. Fontos a rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés, és a tömeg kerülése, esetleg szájmaszk használata.

A magyarországi nagykereskedők nem tudnak elég szájmaszkot szállítani. Ebben a szombathelyi gyógyszertárban épp nem lehet kapni. Naponta legalább 30 vásárló keresi, volt aki egyszerre megvette az egész készletet.

Ferenczyné Monostori Zita – szakgyógyszerész, Rókus Patika
„Többszörösére megnőtt az igény a szájmaszkok iránt. Régebb óta vagyok gyógyszerész, de a madárinfluenza óta ilyen mértékű keresletet a szájmaszkok iránt nem tapasztaltunk.”

Már ősztől nagy a kereslet a vitaminok és az immunerősítők iránt is, most ez is a többszörösére nőtt. Egyre többen veszik komolyan az influenza tüneteit és keresik fel a háziorvosukat, annál is inkább, mert az új koronavírus is hasonlóan jelentkezik.

Nagy Éva – háziorvos
„Igen, jobban megijednek az emberek, tehát ha láz jelentkezik, feltétlenül jönnek, ha köhögés, rossz közérzet, akkor eljönnek a háziorvosi rendelésre.”

Gyanús esetnek számít és jelenteni kell, ha a betegnek súlyos akut légúti panasza, 38 foknál magasabb láza van, ha ez más betegséggel nem magyarázható, és az elmúlt 14 napban Kínában járt, vagy ilyen emberrel közeli kapcsolatban állt. Farkas Erzsébet zenésztársaival – ahogy minden évben – decemberben is Vuhanban járt koncertkörúton. A csapatból húszan betegedtek meg, úgy gondolták megfáztak. (200131koronavírus)

Farkas Erzsébet – előadóművész
„Most viszont lent indult. Tudom, hogy a fúvósok némelyike mondta, hogy fáj a levegővétel. Én sem tudtam követni, hogy mi honnan jön. Azt éreztem, hogy ég a tüdőm, és alapból köhögéssel indult. Köhögés és láz.”

2-3 nap alatt mindannyian kilábaltak a betegségből, amit a tünetek alapján a koronavírus is okozhatott. Erről azonban már csak januárban, a hazaérkezésük után hallottak.