Hírek

Adj otthont egy vércsecsaládnak

2019. július 09., 18:41

"Adj otthont egy vércsecsaládnak" mottóval madárvédelmi akciót indított az Őrségi Nemzeti Park az áramszolgáltatóval közösen. Fémből készült költőládákat telepítenek magaslati pontokra, ahová a ragadozó madarak beköltözhetnek, ehhez várják magánszemélyek és cégek jelentkezését.

Adj otthont egy vércsecsaládnak

Sárvár határában, a rét közepén áll ez a villamosvezeték-tartóoszlop, ahol korábban már elhelyeztek egy költőládát. Egy vércsepár be is költözött, itt nevelik fiókáikat.

"Azt gondoljuk, hogy egy ilyen láda az élettartama alatt akár 100 fiókának is otthont adhat."

A vércse hazánk egyik legkisebb testű védett ragadozó madara. Nem épít saját fészket, így azzal is segíthetjük megtelepedésüket, hogy mesterséges költőhelyeket biztosítunk számukra. A nemzeti park akciójának célja, hogy minél több vércse fészkeljen Vas megyében. Nem csak színesítik a térség élővilágát, de hasznosak is.

Harsányi Krisztián - osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park
"A rágcsálóirtásból is kiveszik a részüket, kiválóan ki tudják váltani a mezőgazdasági művelés során használt kemikáliákat, hiszen nagyon hatékonyan fogdozzák össze a rágcsálókat, így érdemes őket megpróbálni megtelepíteni. Mi most ezen vagyunk."

Az áramszolgáltató munkatársai vették ki az öt pelyhes kis fiókát a költőládából, hogy a szakemberek elhelyezhessék rajtuk a későbbi azonosítást segítő gyűrűket.

"Két-három hetesek lehetnek."

A madarak számára biztonságos hely a mesterséges költőláda. Az áramszolgáltató tíz ilyen dobozt vásárolt, hogy ezzel is segítse a faj elterjedését a régióban.

Pántya Attila - üzemigazgató, E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.
"Minden olyan kezdeményezéshez szívesen csatlakozunk, ami a természet megóvása érdekében történik, mi magunk is sokat fordítunk a hálózataink biztonságos megépítésére, és az üzemeltetésére, hogy ez minél kevésbé zavarja a környezetet."

Az akció sikerét jelzi, hogy a tavaly ősszel telepített négy költőláda mindegyikében fészkel egy-egy vörös vércsepár. A programhoz bárki csatlakozhat, a mesterséges fészkek elhelyezését az Őrségi Nemzeti Park szakemberei koordinálják.